IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Слабoстта на европейската икономика оправдава ниските лихви

Ставките отразяват кризисната ситуация на Стария континент, посочи членът на ЕЦБ

19:54 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Новотни: Слабoстта на европейската икономика оправдава ниските лихви

Продължителната икономическа слабост оправдава ниски лихвени проценти в Европа, заяви членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, цитиран от WBP Online.

По думите му сегашните размери на ставките нямат за цел да бъдат с дългосрочна продължителност, а практически отразяват "кризисната ситуация" на Стария континент.

Запитан как паричната политика ще се развива в близкото бъдеще, Новотни изтъкна, че един централен банкер не трябва да бъде прекалено специфичен в отговор на подобен въпрос. "Най-общо казано, ако икономиката продължава да бъде слаба, тогава ще е разумно лихвените проценти да останат ниски", отбеляза той.

Въпреки това Евалд Новотни, който е и гуверньор на Австрийската национална банка, избегна всякакви задълбочени коментари по повод паричната политика в речта си във връзка с "предизвикателствата пред ребалансирането в Европа".

Междувременно колегата му в ИС на ЕЦБ Луис Мария Линде, гуверньор на Испанската централна банка, също коментира предизвикателствата пред икономическата среда на Стария континент.

"Съществува риск растежът и инфлацията да бъдат много ниски за дълъг период от време, но ЕЦБ разполага с инструментите за справяне с това", каза Линде пред испанския парламент, като добави, че не вижда никакви признаци на дефлация в еврозоната.

Коментарите на Новотни и Линде последваха новината от миналия петък, че ЕЦБ официално започва да изкупува обезпечени с активи ценни книжа – ход, имащ за цел да насърчи банките да отпускат заеми и да съживи икономиката.

"След публикуването на нормативен акт по прилагането на програмата за покупка на Аsset-Backed Securities (ABS) Евросистемата започна покупките на 21 ноември 2014 г.", посочи в социалната платформа Twitter институцията.

Програмата е част от стратегията на Драги, който обеща да разшири баланса на институцията с до 1 трлн. евро. Според заявки тя вероятно ще продължи най-малко две години. ЕЦБ ще даде първите си данни за обема на закупените книжа още в началото на следващата седмица.

Ако програмата за покупка на ABS не достигне обем от 1 трлн. евро, тласъкът за икономиката може да се окаже по-малък от прогнозираното, което да доведе до необходимостта от печатане на пари. Най-вероятният използван от Марио Драги и компания метод са т.нар. количествени улеснения, предприети с променлив успех в Япония и САЩ.

За да ограничи евентуално бъдещи проблеми, ЕЦБ направи заявка, че ще изкупува само най-сигурните активи на пазара и по този начин ще разширява баланса си максимално безрисково.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още