IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Рисковете за икономиката на еврозоната остават

Незадоволителният напредък по отношение на структурните реформи е един от основните рискове пред Стария континент, гласи месечният бюлетин на банката

15:09 | 13.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Страните с фискални дисбаланси не трябва да губят инерцията на вече постигнатия напредък, посочва ЕЦБ.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Страните с фискални дисбаланси не трябва да губят инерцията на вече постигнатия напредък, посочва ЕЦБ. Снимка: Ройтерс

Със своята парична политика Европейската централна банка (ЕЦБ) отговаря на предизвикателствата, породени от ниската инфлация, отслабващия икономически растеж и все още потиснатата парична и кредитна динамика в еврозоната. Това гласи месечния бюлетин на финансовата институция, който хвърля повече светлина върху предприетите мерки и очакваните ефекти от тях за региона, пише WBPOnline.

Централните банкери са готови да постигнат инфлация близка до 2%. На фона на рисковете пред икономическия ръст на Стария континент Управителния съвет на ЕЦБ отново изразява готовност да приложи допълнителни неконвенционални мерки, ако ниската инфлация се задържи твърде дълго.

В редовния месечен доклад ЕЦБ припомня, че покупките на обезпечени облигации са започнали и разкрива, че съвсем скоро ще започнат и покупките на ценни книжа, обезпечени с активи. Програмите ще са с продължителност от минимум две години и успоредно с целенасочените дългосрочни операции по рефинансиране (т. нар. Targeted longer-term refinancing operation, или TLTROs) ще продължат до юни 2016 г. Освен това чрез покупките на активи счетоводният баланс на ЕЦБ ще се увеличи и ще възвърне нивата, наблюдавани в началото на 2012 г.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се увеличи с 0,1% през първото и през второто тримесечие на годината. Очакванията са именно такъв да бъде растежът и през третото. Данните са тревожни за ЕЦБ, защото може да последва ревизия в посока надолу на очакванията за прираста на реалния БВП до 2016 г. Все пак институцията запазва очакванията си за слабо икономическо възстановяване.

„От една страна вътрешното търсене трябва да бъде подкрепено от мерките на паричната политика, финансовите условия, които продължават да се подобряват, от прогреса при фискалната консолидация и структурните реформи и от ниските цени на горивата, които увеличават реалния разполагаем доход. Търсенето на стоките и услугите за износ трябва да се подобри от възстановяващата се глобална икономика. От друга страна високата безработица, огромният свободен капацитет и необходимите подобрения в счетоводните баланси на обществения и частния сектор продължават да потискат възстановяването“, гласи доклада на ЕЦБ.

„Рисковете, които заобикалят икономиката на еврозоната, остават. По-конкретно – отслабващият икономически растеж, успоредно със задълбочаващите се геополитически рискове, могат да накърнят доверието и отчасти – частните инвестиции. Освен това незадоволителният напредък по отношение на структурните реформи в страните членки на еврозоната е един от ключовите рискове за икономиката“, пише още в месечния бюлетин на банката.

На база събраната информация до момента и продължаващият спад на цените на горивата ЕЦБ очаква годишната инфлация (измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени) да остане на сегашните ниски нива в следващите месеци преди да се увеличи плавно през 2015 г. и 2016 г.

ЕЦБ предупреждава, че, с цел засилване на инвестиционната активност, създаването на работни места и постигането на ръст на производителността, реформите в трудовото законодателство са крайно необходими, успоредно със структурните реформи и мерките за подобряване на бизнес средата.

Страните с фискални дисбаланси не трябва да губят инерцията на вече постигнатия напредък и трябва да продължат в съответствие с правилата на Пакта за стабилност и растеж.

През септември фирмените кредити спадат с 1,8% на годишна база след намаление от 2% през август и 2,2% през юли. Кредитната активност сред фирмите в еврозоната продължава да зависи от бизнес цикъла, кредитния риск и факторите, влияещи върху предлагането, отбелязва ЕЦБ. Кредитите за домакинствата нарастват с 0,6% на годишна база през септември след ръст от 0,5% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
Print or die.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още