IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките от еврозоната продължават да връщат средства на ЕЦБ

Новината подлага на допълнителен натиск целта на Марио Драги за разширяване на баланса на банката с 1 трлн. евро

17:35 | 12.12.14 г.
Банките от еврозоната продължават да връщат средства на ЕЦБ

21 от кредиторите в еврозоната ще изплатят на Европейската централна банка (ЕЦБ) 13,4 млрд. евро от първия кръг на спешни заеми, отпуснати от регулатора в разгара на финансовата криза, съобщава WBP Online.

Данните на ЕЦБ показаха още, че други 46 банки ще изплатят 26,3 млрд. евро от втория кръг стимули на обща стойност почти 40 млрд. евро.

През тази седмица погасяването е много по-високо, отколкото в предходната, когато банките възстановиха само 14 млрд. евро.

Активизирането на погасяването на стари заеми е равносилно на допълнителен натиск върху ЕЦБ да започне да изкупува държавни облигации със свежи пари, за да изпълни целта си за разширяване на баланса с 1 трлн. евро.

В началото на декември ЕЦБ очаквано не измени лихвените проценти за еврозоната. Финансовата институция запази основния лихвен процент по рефинансиране в размер на 0,05%. Отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките остана -0,2%, а ставката по пределното кредитно улеснение – в размер на 0,3 на сто.

Малко по-рано, в края на ноември, ЕЦБ пък официално започна да изкупува обезпечени с активи ценни книжа – ход, имащ за цел да насърчи банките да отпускат заеми и да съживи икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още