IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин очаква забавяне на растежа до 7,1% през 2015 г.

Продължаващото ограничаване на активността при недвижимите имоти ще компенсира всяко подобряване на растежа на износа, смята централната банка

07:49 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пекин очаква забавяне на растежа до 7,1% през 2015 г.

Икономическият растеж във втората по големина икономика в света ще се забави допълнително през 2015 г., показа нов доклад на Китайската централна банка.

Представеният през уикенда анализ показа, че икономическата експанзия ще спадне до 7,1% спрямо 7,4% през тази година, предава WBP Online.

Според водения от Ма Дзюн изследователски екип продължаващото забавяне в сектора на недвижимите имоти ще компенсира всяко подобряване на растежа на износа. Ма е главен икономист на банката и бивш икономист на Deutsche Bank.

В доклада се акцентира все пак на нарастващия риск прогнозите да не се изпълнят. Причините за това са по-добрите от очакваното икономически данни от света, както и по-доброто представяне на китайския пазар на жилища.

Очакваното от всички решение на Федералния резерв на САЩ да затегне паричната политика обаче ще породи заплахи за предвиждания растеж, заявиха авторите на доклада.

"Ако темповете и мащабите на затягането на политиката от страна на Федералния резерв са значително по-големи от очакваното, като може да причини значителен износ на капитали и нестабилност на обменните курсове на валутите от развиващия се свят, забавяйки растежа и потискайки търсенето на износа ни", се казва в доклада.

Китайският икономически ръст се забави до 7,3% през третото тримесечие, спадайки от 7,5% през второто тримесечие и 7,4% през първото. Миналата година пък бе постигнат растеж 7,7%. Пазарите очакват Пекин да намали прогнозата си за ръста през 2015 г. на 7% и ще си остави повече място за реформи.

Още икономически и пазарни новини от Китай - във видео коментара на Вероника Денизова от ТВ Bulgaria On Air и Свилен Колев oт Investor.bg.

Още видеа гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още