IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония с по-леко от очакваното покачване през ноември

Некоригираната разлика между износа и вноса нарасна до 891,90 млрд. йени при прогнози за ниво от 992 млрд. йени

09:04 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Япония с по-леко от очакваното покачване през ноември

Японският търговски дефицит на стоките се е разширил през ноември, но в по-малка от очакваното степен, тъй като вносът е отчел неочакван спад, показват последните данни на Министерството на финансите в Токио.

Некоригираната разлика между износа и вноса на Страната на изгряващото слънце нарасна до 891,90 млрд. йени през единадесетия месец от ревизираните 736.9 млрд. йени през октомври. Анализаторите очакваха дефицит в размер на 992 млрд. йени, предава WBP Online.

Сезонно изгладените данни за търговията пък показаха лек спад на дефицита до 925 млрд. йени от ревизираните 985,1 млрд. йени през октомври.

Износът нарасна с 4,9% на годишна база – по-малко от очакваното покачване в размер на 7%. През октомври експортът се покачи с 9,6 на сто.

Вносът пък отстъпи с 1,7% спрямо същия период на миналата година в сравнение с очакваното покачване от 1,6%.

"Спадът в търговския дефицит през ноември трябва да бъде последван от по-нататъшно свиване през следващите месеци, като по-ниските цени на петрола ще намалят разходите за внос", изтъкна икономистът за Япония в Capital Economics Maрсел Тиелиант.

Японската икономика изпаднала в рецесия през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отстъпи с 0,4% на тримесечна и с 1,6% на годишна база в периода юли-септември. Тримесечие по-рано японската икономика се сви със 7,1%, като по този начин двете последователни тримесечия на червено изпратиха страната в рецесия. 

Данните бяха са по-лоши от очакваното от пазарите. Консенсусната прогноза бе за нарастване на БВП с 0,5% на тримесечна и с 2,2% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още