fallback

Русия ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чужда валута

Централната банка обеща, че ще заема долари и евро на банките, които ще предоставят кредити в чуждестранна валута на големите износители като обезпечение

15:00 | 25.12.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската централна банка (РЦБ) ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чуждестранна валута. Това е поредното обещание на Москва за предоставяне на държавна помощ, за да не се задълбочи икономическата криза, отбелязва Financial Times.

Неизвестните пред съдбата на плащания за 120 млрд. долара по руския външен дълг догодина натежават на икономиката на фона на срива на рублата и санкциите, които затрудняват рефинансирането на средствата чрез западни банки.

В становище, публикувано в сряда, РЦБ заявява, че ще заема долари и евро на банките, които ще предоставят кредити в чуждестранна валута на големите износители като обезпечение.

Ходът ще помогне на банките да управляват по-добре своята валутна ликвидност и също така да рефинансират дълговите плащания на руските компании износителки в чужда валута, чийто падеж настъпва скоро, в условията на ограничен достъп до международните капиталови пазари, гласи съобщението на финансовата институция.

Това се случва само ден, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's предупреди, че може да отнеме инвестиционния рейтинг на Русия поради бързото влошаване на паричната гъвкавост и влиянието на отслабващата икономика върху финансовата система.

Друга рейтингова агенция - Moody’s, измени оценката си за растежа на руската икономика до спад от 5,5% през 2015 г. и 3 % през 2016 г.

В последните седмици руското правителство и централната банка предприеха редица мерки, за да осигурят подкрепа за рублата и финансовата система, като принудиха държавните износители да продават чужда валута, разхлабиха капиталовите изисквания за банките и обещаха да рекапитализират банковия сектор с до 1 трлн. рубли.

В отговор на мерките рублата поскъпна с повече от 30% от рекордното дъно, отчетено миналия вторник, като в четвъртък към 14:55 часа българско време един долар се разменя за 53,11 рубли, а едно евро – за 64,99 рубли.

Руските компании трябва да изплатят дългове и лихви за 120 млрд. долара при падежа на външните задължения догодина, сочат данни на РЦБ, която изчислява, че 70% от този дълг няма да може да бъде рефинансиран.

Голяма част от руския корпоративен небанков външен дълг се пада на държавните енергийни компании Роснефт и Газпром. Петролният гигант Роснефт, който задлъжня рязко миналата година, когато купи TNK-BP за 55 млрд. долара, е изплатил 7 млрд. долара от тези задължения, но падежът на още 7 млрд. долара настъпва през февруари.

Голяма облигационна емисия в рубли на Роснефт, пласирана по-рано през месеца, отнесе критиките на редица представители в Москва, тъй като емисията подхрани огромния срив на рублата миналата седмица.

Според РЦБ предоставянето на доларови заеми би трябвало да подпомогне завръщането на валутния курс до фундаментално обосновано ниво и да балансира търсенето и предлагането на валутния пазар при по-ниски нива на валутни колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
fallback