IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция вдигна краткосрочните резерви на банките в чужда валута

От друга страна централната банка полага усилия за стимулиране на дългосрочните спестявания

16:10 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Турция вдигна краткосрочните резерви на банките в чужда валута

Централната банка на Турция вдигна краткосрочните резерви на банките в чужда валута в опит да укрепи финансовата стабилност, след като разпродажбите на нововъзникващите пазари държат лирата близо до рекордно ниско ниво, а местните фирми са изправени пред растящи международни дългови задължения, съобщава Dow Jones Business News.

Банките в Турция вече трябва да държат в централната банка 18% (досега 13%) от валутните си депозити с падеж една година и 13% (досега 11%) от тези с падеж две години. Промените ще влязат в сила на 13 февруари, като според централната банка мярката ще вдигне чуждите й резерви с около 3,2 милиарда щатски долара, след като турските кредитори отговарят на новите изисквания. 

От друга страна централната банка намали изискванията за резерви по депозитите в чужда валута с матуритет 3 години от 11% на 8%, като част от усилията си за стимулиране на дългосрочните спестявания.

Турската лира спадна спрямо долара през декември, заедно с валутите на други нововъзникващи пазари валути. Тя загуби 5% през миналия месец до 2,345 за долар на фона на очакването, че Федералният резерв на САЩ ще започне да повишава лихвените проценти през тази година.

При чуждестранен дълг от 397 млрд. долара в края на третото тримесечие на миналата година турската централна банка беше принудена да предприеме и стъпка за противодействие на тегленията на валута от банките. Турски корпорации държат около 60% от дълга, а повечето от останалата част принадлежи на местните банки.

Турските банки могат да обменят долари за лири, за да покриват до 60% от задължителните си резерви в местна валута. Съгласно новите насоки, за да ползват половината от тяхната квота за обмяна на валута, банките ще трябва да депозират 1,20 долара (досега 1,40 долара) за всяка лира.

Централната банка също така въведе повече резервни траншове и заяви, че решението ще освободи около 2,4 милиарда долара. Този ход има за цел да помага на банките и компаниите, които заемат в чужбина с рекордни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още