IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за индустриалното производство в еврозоната разочароваха анализаторите

През ноември индустриалното производство в трите най-големи икономики се понижава

15:22 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за индустриалното производство в еврозоната разочароваха анализаторите

Незадоволителните данни за индустриалното производство в трите най-големи икономики в еврозоната свидетелстват, че възстановяването на валутния съюз далече не е устойчиво и сигурно. Политическата несигурност и рискът от дефлация пък заплашват блока от последваща икономическа паника, предава MarketWatch.

През ноември индустриалното производство в Германия се понижава с 0,1% в сравнение с октомври при очаквания на анкетираните от Wall Street Journal анализатори за ръст от 0,4%. Търговският излишък на страната също се сви с повече от прогнозите, след като износът спадна, а вносът се покачи.

Данните от Франция също бяха разочароващи. Индустриалното производство там се срина неочаквано с 0,3% на месечна база. Експертите предричаха ръст от 0,2 на сто. В Испания пък индустриалното производство намаля с 0,1 на сто.

Въпреки че някои икономисти отбелязват, че нещата в Испания и Германия не са чак толкова зле, тъй като се очаква и двете икономики да запишат растеж през четвъртото тримесечие, условията и в двете държави остават предизвикателни.

Предстоящите парламентарни избори в Гърция и фактът, че еврозоната изпадна в дефлация, са сред препятствията на Стария континент. Анализаторите обаче не са сигурни какви биха били последствията от спадащите цени.

Ако те стимулират потреблението, то тогава ефектът за икономиката ще бъде положителен. Но ако потребителите отложат покупките в очакване на още по-ниски цени, то тогава ще се активира спиралата с по-ниски доходи, което би могло да подкопае икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още