IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING: Еврото ще достигне паритет спрямо долара до края на 2016 г.

Холандската банка успешно прогнозира в началото на 2014 г., че единната валута ще спадне до около 1,20 долара в края й

10:36 | 09.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ING: Еврото ще достигне паритет спрямо долара до края на 2016 г.

Холандската банка ING продължава да се придържа към „мечата“ си прогноза за еврото, която миналата година й донесе титлата най-добър валутен прогностик, пише Bloomberg. 

Банката отново, както и през 2014 г., се разграничава от господстващите прогнози, като предвижда паритет между еврото и долара в рамките на две години – ниво, което послено бе видяно през 2002 г.

Медианната прогноза сред 30 компании, запитани от Bloomberg, е за 1,15 долара за евро до края на 2016 г. Вчера единната валута струваше 1,1754 долара, след като през миналата година достигна пик от 1,3993 през май. Сегашното ниво на еврото е близо до това от въвеждането му на 1 януари 1999 г., когато то струваше 1,1736 долара.

ING очаква, че мерките на ЕЦБ за подкрепа на слабата икономика на еврозоната и за избягването на трайна дефлация ще имат лоши последствия за валутата. Малко инвеститори ще предпочетат еврото след увеличаването на паричното предлагане в еврозоната, особено ако Федералният резерв на САЩ направи доларовите активи по-атрактивни с вдигане на лихвите.

„Изглежда, че Фед ще започне да вдига лихвите по-скоро, дори още през второто тримесечие, което ще засили разликата в политиката на централната банка спрямо ЕЦБ“, посочва Петр Крпата, валутен стратег в ING.

Банката оглави класацията на Bloomberg за най-добър валутен прогностик през миналата година, след като в началото й предвиди, че еврото ще спадне с 13% до 1,20 долара в края на 2014 г. Единната валута завърши на ниво от 1,2098 долара, а медианната оценка на анкетираните от агенцията в началото на годината бе за 1,28 долара в края й.

Стратезите получиха нова причина да са „мечи“ настроени спрямо еврото от данните тази седмица, че потребителските цени в еврозоната са се понижили през декември с 0,2% на годишна база – първият им спад от пет години насам.

Това усили натиска върху ЕЦБ да започне покупки на ДЦК, за да влее ликвидност в еврозоната. Крпата очаква ЕЦБ да обяви програма за количествени улеснения по време на първата си среща за годината – на 22 януари, и да очертае детайлите по нея на 5 март. Засега има сигнали само за обсъждане на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Ако се замислиш - переспективите пред еврото са предимно мрачни, а тези пред долра са предимно добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
Откакто икономическата наука се превърна в теория на вероятностите, всякакви хазартни типове се изживяват като икономисти. Така нареченият фундамент вече никой не го гледа, само комарджии и журналисти волно или не стават проводници на спекулативни и други интереси. А ние им берем плодовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ivan_ivanov601
преди 9 години
И с каква вероятност е това твърдение. Когато се прави прогноза трябва да си на ти с "Теорията на вероятностите", всичко друго е празнословие и шарлатанство. Едно време когато правех прогнози за отклонение по голямо от 0,1% ме наказваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още