IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото може бързо да обърне низходящото си движение

Когато пазарът е толкова едностранчив и най-малките позитивни новини могат да обърнат тренда, посочва анализатор

12:52 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите бързат да напускат еврото, но някои анализатори смятат, че търговията е прекомерна, което може да доведе до крайна волатилност в двойката евро-долар, пише MarketWatch.

Тъй като двойката се разпродава толкова много, дори частица позитивни икономически данни от Европа или неочаквана промяна в политическата обстановка могат да накарат инвеститорите бързо да заменят доларите си за евро.

„Когато пазарът е толкова едностранчив и наистина вземе на къси позиции една валута, най-малките позитивни новини могат да накарат еврото да има значително поскъпване“, заявява Джо Манимбо, старши пазарен анализатор в Western Business Solutions.

Дори и без каквито и да е позитивни новини, кратко повишение може да настъпи. Това може да стане, ако достатъчно големи инвеститори решат да обърнат в пари търговията си и да съберат печалбата си по едно и също време, заявява Джонатан Люис, главен инвестиционен анализатор в Samson Capital Advisors.

Еврото падна до деветгодишно дъно спрямо долара от 1,18 долара при ранната търговия в Северна Америка в понеделник, преди да се възстанови до 1,19 долара.

Потенциални причинители за ръст на еврото включват победа за дясноцентристката партия Нова демокрация в Гърция, която е водена от премиера Антонис Самарас, заявява Манимбо.

„Събитие като това би показало на пазарите, че най-големите им страхове са били малко разсеяни или че не са се сбъднали“, добавя той.

Всяка промяна на мнението на пазарите за това кога Федералният резерв на САЩ (Фед) може да започне процеса на повишаване на основния лихвен процент също може да доведе до ръст при общата валута. Доларът се повиши основно заради очакванията, че Фед подготвя началото на процеса по повишаване на основния лихвен процент към средата на 2015 г. Според икономическите данни и изявленията на Фед обаче пазарът може да забави очакванията си за увеличение и еврото да се повиши.

„Ако това се промени, то може да отнеме важната подкрепа за по-силния долар, което може да неутрализира ефекта от поскъпването на долара или да неутрализира поевтиняването на еврото“, заявява Люис.

Европейската централна банка може да разочарова инвеститорите, ако през следващите месеци не започне масова програма за изкупуване на държавни облигации или както го наричат икономистите, наливане на ликвидност.

Люис предупреждава, че такъв сценарий не трябва да бъде вземан за индикация, че икономическият ръст се подобрява в напоследък мудната европейска икономика.

Печалбите за еврото могат да имат ефект и върху други видове активи, заявява анализаторът. Всеки сигнал за значително подобряване в европейската икономика – нещо, което най-вероятно ще помогне на еврото, може също така да доведе до поскъпване на петрола, заявява Манимбо, тъй като покупателната способност на европейските инвеститори и потребители се увеличава.

Люис заявява, че едно поскъпващо евро най-вероятно би увеличило апетита на инвеститорите към риск, помагайки за ръст на европейските акции.

Всяко събитие, което може да да накара еврото да поскъпне най-вероятно също така ще е „бичо“ за европейските акции, заявява Люис. Той добавя, че ще е трудно да се предвиди как поскъпване на еврото би повлияло на държавните дългове в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още