IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се смъкна до най-ниското си ниво от 2006 г. насам

В ранната азиатска търговия едно евро струва по-малко от 1,19 долара

08:23 | 05.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се смъкна до най-ниското си ниво от 2006 г. насам

Спадът на единната европейска валута не намира дъно. В понеделник в ранната азиатска търговия еврото се обезцени спрямо долара до най-ниската си стойност от началото на 2006 г. Единната валута изгуби 1,2% и струваше по-малко от 1,1864 долара – най-ниското равнище от март 2006 г., след като в петък все още се търгуваше за малко над 1,20 долара. Общата валута се сви с 0,5 на сто спрямо йената до 143,93 йени за евро, което пък е най-ниско ниво от ноември 2011 г.

Трейдъри твърдят, че спадът се дължи преди всичко на технически причини. При нисък обем на търговията една вълна от т.нар. Stop-Loss продажби е упражнила натиск над валутата, след което тя е паднала под границата от 1,20 долара, предава Ройтерс. 

Към това следва да се добавят и последните спекулации за възможно излизане на Гърция от еврозоната, обясняват дилъри. Три седмици преди провеждането на нови парламентарни избори в средиземноморската страна влиятелното германско списание Der Spiegel писа през уикенда, че т.нар. "Grexit", напускането на Гърция на еврозоната, вече не среща съпротивата на германския канцлер Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле. Те вече били убедени, че еврото ще преживее едно евентуално напускане на южноевропейската страна. В голямата управленческа коалиция във Федералната република междувременно вече се разрази истински спор по темата.

От своя страна Financial Times предполага, че инвеститорите се подготвят и за масивна програма за изкупуване на облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). В края на миналата седмица президентът на институцията Марио Драги се изказа в подкрепа на т.нар. Quantitative Easing (QE), които трябва да насърчат конюнктурата и да предотвратят изпадането в дефлация. 

„Причините за разпродажби на еврото са доста ясни - Драги е една стъпка по-близо до количествените улеснения, а освен това се задълбочават опасенията за гръцката политическа ситуация", казва Шон Калоу, валутен стратег в Westpac Banking Corp в Сидни, цитиран от Bloomberg. 

В специално интервю за германския икономически ежедневник Handelsblatt от 2 януари президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че рискът от дефлация в еврозоната се е повишил и предположи, че той няма да се справи с проблема без по-голяма помощ от европейските правителства.

През миналата седмица еврото се обезцени с 0,2%, като стана третата най-лошо представяща се валута от общо десет валути, наблюдавани от Bloomberg Correlation-Weighted Index. Доларът спечели 1,5%, а йената загуби 1,6 на сто.

Еврото загуби почти 12% спрямо долара през 2014 г., след като се очаква Федералният резерв да започне да увеличава лихвените проценти през 2015 г. заради възстановяващата се икономика, докато паричната политика на ЕЦБ е насочена в обратната посока.

Още видеа вижте в Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
Както съм казвал и преди качеството на даден масив от информация и методиката за анализа му се определят недвусмислено от адекватността на прогнозите, които биват правени на тяхна база. И тази година започва според споделените и пред вас очаквания - спад на еврото, консолидация на цената на златото в долари и покачване на същата в евро. Направената прогноза за спад наеврото до нива от 1.15/1.1$ почти се реализира. Но ако дъното от 1.1$ бъде пробито, ще се наложи да актуализираме някои от очакванията си, тъй като нестабилността на еврото би била нещо ново, поне за масата неспециалисти, би променило техните очаквания и стратегия, а това би означавало и навлизане във фаза, характеризираща се с по-различна динамика на движението на индексите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още