IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната изпадна в дефлация за пръв път от 2009 г.

Потребителските цени спаднаха с 0,2% през декември на годишна база след ръста с 0,3% месец по-рано

12:53 | 07.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната изпадна в дефлация за пръв път от 2009 г.

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната е продължила низходящото си движение през декември, преминавайки на отрицателна територия за пръв път от октомври 2009 г., предава WBP Online. Негативната новина подчерта за пореден път необходимостта от действия на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Предварителните данни на Евростат показаха, че потребителските цени в еврозоната са спаднали с 0,2% през декември на годишна база, до голяма степен поради поевтиняването на петрола. Резултатът за предходния месец пък бе ревизиран до лек ръст от 0,3 на сто.

Междувременно базисната потребителска инфлация, изключваща цените на енергията, храните, алкохола и тютюна, се ускори с 0,8% в дванадесетия месец на годината, измерена на сезонно изгладена годишна база.

Последните данни са в разрез с желаното от ЕЦБ, която нееднократно приложи мерки по облекчаване на монетарната политика. Негативната новина увеличава натиска върху Марио Драги и компания да предприемат по-агресивни стимули.

Преди няколко седмици вицепрезидентът на централната банка Витор Констанцио заяви, че е въпрос на време инфлацията в 19-членния валутен блок да премине на отрицателна територия в резултат на спада на цените на петрола през последните месеци.

"Сега очакваме отрицателен темп на инфлацията през следващите месеци и това е нещо, което всяка централна банка разглежда много внимателно", заяви той.

По думите му кризата вероятно ще продължи до 2018 г. Въпреки това отрицателната инфлация не е задължително да се трансформира в трайна дефлация, която се разглежда като проблем в съвременната икономика.

"Ще трябва да имаме отрицателни темпове на инфлацията за по-дълъг период. Ако това е само временно явление, аз не виждам опасност", каза Констанцио.

Още видеоматериали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
interim
преди 9 години
Голяма дефлация пада, еврото с 15% се срина спрямо долата... Петролните игри срещу Путин удрят поне също толкова и щатите, че ще видим колко време ще се радваме на "евтиния" петрол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
...... Новините около икономиката на Европа са добре дошли като коз за САЩ в преговорите за търговското споразумение. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Е Ц Б - бледо копие на ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Растежът в еврозоната за последните три месеца е едва 0.1%, като според организацията хиляди фирми изпитват сериозни затруднения при изпълнението на всекидневните си дейности. Те ще успеят да се закрепят още известно време, но стабилното им икономическо състояние ще зависи най-вече от постоянно падащите цени и еластичността на търсенето, според материал на Euronews."Е това не е от значение! Важното е че РУБЛАТА пада и Русия "страда"! Важното е на Путин да му е зле! :))) Отново трябва да засилят пропагандата как на руснаците им е зле за да не се вглеждат европейците много много в собствените си проблеми. Повечко статии за лошото положение на Русия са нужни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още