IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Слабата еврозона застрашва икономиката и финансовата стабилност на Острова

Британските централни банкери не изключват повторение на дълговата криза в периода 2011-2012 г.

15:40 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата на Английската централна банка.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) предупреждава, че продължаващият слаб растеж и ниската инфлация в еврозоната крият рискове за британската икономика и за стабилността на финансовата й система, пише Wall Street Journal.

В своя полугодишен Доклад за финансовата стабилност (Financial Stability Report) АЦБ отбелязва още, че спадащите цени на петрола са добре дошли за глобалния икономически растеж, могат да подсилят някои геополитически рискове и че ще бъде трудно за някои американски компании, добиващи шистови енергийни източници, да изплатят дълговете си.

Днес АЦБ обяви, че само една британска банка не издържа проведените стрес тестове. Въпреки това централната банка изразява опасения за евентуално повторение на случилото се през 2011 и 2012 г., когато въпросителните относно издръжливостта на еврозоната доведоха до рязък скок на разходите за финансиране на британските банки и накърниха както потребителското, така и бизнес доверието.

Централните банкери считат, че за Великобритания може да има негативни последствия, ако инвеститорите изгубят вяра в способностите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и други институции в еврозоната за „постигане на ребалансирането и приспособяването, нужни на еврозоната“.

„Една последваща ревизия на прогнозите за икономическия растеж и за инфлацията може да предизвика опасенията за инвеститорите относно устойчивостта на дълговите позиции на най-уязвимите страни членки на еврозоната“, посочва АЦБ в своя доклад.

От друга страна ЕЦБ обеща, че ще преразгледа курса на паричната си политика в началото на 2015 г. и намекна, че може да стартира програма за покупка на държавни ценни книжа в опит да стимулира икономическия растеж и инфлацията. Въпреки това институцията даде да се разбере, че сама по себе си паричната политика няма да е успешна и че правителствата трябва да увеличат инвестиционните разходи, но успоредно с това и да извършат реформи.

Едно покачване на разходите за финансиране на уязвимите държави членки на еврозоната най-вероятно би могло да възникне, „ако има съмнения относно способността и ефективността на предприетите парични мерки за рестартиране на растежа и за покачване на инфлацията“.

Според АЦБ загубата на доверие може да увеличи рязко разходите за финансиране на европейските банки, както се случи през 2011-2012 г., но добавя, че рискът е бил редуциран чрез повсеместно подобрение на капиталовите позиции на банките в Европа в годините на интервенции.

Централните банкери отбелязват, че, ако е налице ново засилване на опасенията за възникване на криза в еврозоната, британската икономика ще бъде засегната пряко чрез спад в износа, а при наличието на нови съмнения за разпад на валутния съюз домакинствата и фирмите ще ограничат разходите.

Но АЦБ добавя, че британските банки са намалили кредитирането към еврозоната в пиковите години от дълговата криза, въпреки че кредитирането от страна на банки от еврозоната към Великобритания също е спаднало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още