IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Слабостта на европейската икономика няма да диктува политиката на АЦБ

Тя е просто един от факторите, които ще определят кога лихвените равнища ще бъдат вдигнати, заяви гуверньорът на АЦБ

15:46 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни: Слабостта на европейската икономика няма да диктува политиката на АЦБ

Слабата европейска икономика е само един от факторите, които ще определят кога Английската централна банка (АЦБ) ще започне да вдига лихвените равнища, заяви гуверньорът на институцията Марк Карни.

Той каза, че слабостта на икономиката в еврозоната, както и в други региони е една от основните теми на разговор в икономическата сфера по света, но посочи, че за възстановяването на британската икономика отговорност имат основно вътрешни фактори.

„Единствените трудности, които ни създава Европа, е че действа като допълнителна спирачка на растежа. Това обаче не е определящо за паричната политика на АЦБ“, отбеляза Карни.

Наскоро финансовите пазари отложиха прогнозите за това, кога АЦБ ще започне вдигането на лихвите, като очакванията са, че това ще се случи в средата на 2015 г.

Освен слабостите на основните търговски партньори на Великобритания, като Германия, инвеститорите смятат и че бавният темп на ръста на заплатите на Острова ще накара АЦБ да изчака с действията.

Карни каза още, че АЦБ прогнозира, че бързото възстановяване на британската икономика леко ще се забави към края на 2014 г., като банката ще продължи да следи отблизо инфлационния натиск, който би могъл да дойде от трудовия пазар. Той добави, че АЦБ ще вземе предвид факта, че слабото търсене в световен мащаб създава „много благоприятна инфлационна среда".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още