IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Икономическите данни ще определят кога АЦБ ще вдигне лихвите

Растежът на работните заплати и влиянието им върху инфлацията ще бъдат решаващи, посочи гуверньорът на АЦБ

16:09 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Карни: Икономическите данни ще определят кога АЦБ ще вдигне лихвите

Английската централна банка (АЦБ) няма предварително зададен курс за повишаването на лихвените проценти, като времевата рамка за това ще бъде определена от икономическите данни. В това уверява гуверньорът на финансовата институция Марк Карни, цитиран от WBPOnline.

В реч, изнесена в столицата на Шотландия – Глазгоу, днес Карни каза, че според индикаторите за растеж на работните заплати е налице „повече предлагане на труд, въпреки че свободният капацитет се запълва по-бързо от очакваното“.

Ето защо в следващите месеци основа за следващите решения, касаещи паричната политика, ще бъде именно как тези индикатори „ще се пренесат върху реалния растеж на работните заплати и превърнат този ръст на заплатите в ценови натиск“, добавя гуверньорът на АЦБ.

Що се отнася до устойчивия растеж и производителността, Карни заявява, че „в крайна сметка трайната експанзия почива на промяната от анемичен към силен ръст на производителността. Само така ще се подобри конкурентоспособността на износа и ще се създадат предпоставки по-скоро за устойчив ръст, отколкото за спад, на реалните работни заплати. За да се генерира желаният растеж на производителността ще бъде необходимо да бъде поддържан силният растеж на бизнес инвестициите от 10% през последните години.“

По отношение на ролята на АЦБ за осигуряването на подкрепа за инвестиционните намерения в средносрочен план Карни коментира, че „Комитетът за парична политика подкрепя инвестициите чрез ясни насоки, че очакваните повишения на основния лихвен процент, когато започнат, ще бъдат постепенни и ограничени... Тези насоки приглушават краткосрочния шум по отношение на първото покачване на лихвите, което ще бъде поднесено в правилен контекст, и насърчават фирмите да наемат персонал и да инвестират в средносрочен план“.

Карни уверява, че нивото на средносрочните лихвени проценти ще остане под историческите стойности, наблюдавани преди финансовата криза от 2008 г. Освен това Карни посочва няколко фактора, които ще представляват риск щом икономиката излезе от средата на ниски лихвени проценти, а именно:

„Поправянето на публичния счетоводен баланс, чувствителността на високо задлъжнелия частен сектор към лихвените проценти, товарът на поскъпването на лирата с 12% през последната година и едно постоянно потиснатото търсене от страна на основните ни експортни пазари“, каза Карни.

Но според него най-големият риск произтича от жилищния пазар на Острова и перспективите пред задлъжнялостта на домакинствата.

Карни изнесе своята реч в Глазгоу след публикуването на стенограмата от последното заседание на управителите на АЦБ. От документа става ясно, че ръководителите на финансовата институция все още са предпазливи по отношение на основния лихвен процент. Въпреки все по-големия брой подобряващи се икономически показатели, те все още са единодушни, че основната лихва трябва да бъде запазена на рекордно ниското си ниво от 0,5 на сто.

За някои от членовете на Комитета по парична политика на АЦБ преждевременното затягане на паричната политика може да остави икономиката уязвима на шокове, а ефективността на предоставените евентуално след това стимули – неопределена. Слабият растеж на работните заплати също е една от причината паричната политика да остане гъвкава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още