IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта във Великобритания достигна рекорд

За последната година над 900 хил. души са намерили работа, безработицата се свива до 6,5 на сто

12:44 | 16.07.14 г.
Заетостта във Великобритания достигна рекорд

Нивото на заетост във Великобритания е достигнало рекордно високо ниво, подкрепено от безпрецедентния темп на разкриване на нови работни места. Известен горчив привкус на новината обаче придава фактът, че ръстът в заплащането през последните три месеца е бил най-малкият от 2009 година насам, пише Financial Times.

Заетостта на британците между 16 и 64-годишна възраст е достигнала 73,1 на сто през последните три месеца до края на май. Това е с половин пункт повече спрямо предходното тримесечие, показват официалните данни на националната статистика.

Подобна стойност е била достигана само два пъти досега – през 1974 и 2004-2005 година, като британската икономика никога не е имала по-високо ниво на заетост, пише вестникът.

Ръстът в заплащането обаче се е свил до 0,3 на сто, след като в предходното тримесечие бе записано увеличение от 0,9 на сто. Ако се изключат еднократните бонуси, заплащането забавя ръста си от 0,9 до 0,7 на сто.

Като цяло, нивото на безработица във Великобритания е намаляло до 6,5 на сто, което е най-ниската стойност от декември 2008 година насам. През предходното тримесечие безработицата на Острова беше 6,9 на сто, а година по-рано – 7,8 на сто.

Работещите са се увеличили с 254 хиляди за тримесечието, за да достигнат 30,64 млн. души. За година увеличението е с 929 хил. души, което е рекорд от 1971 година насам – първата година, за която има подобни данни. Броят на безработните пък се е свил със 121 хил. души до 2,12 млн. души.

Силното увеличение на заетостта вероятно ще даде нови сили на очакванията към края на годината Английската централна банка да увеличи основния лихвен процент. Срещу тях обаче натежават прогнозите за слаб ръст на корпоративните печалби, който може да застраши стабилността на трудовия пазар.

След новината британският паунд отстъпи срещу долара, поевтинявайки до 1,7115 GBP/USD. Вчера "кабелът" достигна най-високата си стойност от октомври 2008 година насам, подкрепен от данните за изненадващо висока инфлация на Острова. Те също породиха очаквания за действия от страна на АЦБ, което доведе до поскъпване на паунда и спрямо останалите основни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още