IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Паундът е ключовият насрещен вятър за растежа на икономиката

АЦБ иска да види по-значителен растеж на заплатите преди да покачи лихвените проценти, посочи гуверньорът

15:05 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни: Паундът е ключовият насрещен вятър за растежа на икономиката

Очакванията за покачване на лихвите във Великобритания бяха засегнати от по-слабия от прогнозираното растеж на заплатите, което прави увеличението на ставките през ноември все по-малко вероятно.

Банката ревизира прогнозата си за годишния ръст на заплатите до отрицателната стойност от -0,25%, след като данните на Службата за национална статистика (ONS) разкриха, че заплащането на служителите на Острова е отстъпило с 0,2 на сто на годишна база в периода между април и юни.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни посочи, че увеличението на лихвите, когато и да се случи то, ще бъде постепенно и ограничено.

"Бъдещето на основната лихва е съобразено с изискванията на пазара... Тя ще се покачва с едва 15 базисни пункта на тримесечие, за да достигне само 2,25% в края на прогнозния период", каза Карни, цитиран от CNBC.

"Несигурността относно чувствителността на икономиката към промените на лихвите е още една причина защо постепенното увеличение може би е по-подходящо", добави той.

По думите му силата на паунда е ключовият насрещен вятър за растежа на икономиката, тъй като лирата в момента е с 14 на сто над най-ниската си точка от март миналата година.

През май АЦБ повдигна прогнозата си за икономическия растеж на Великобритания до 3,5 на сто от 3,4 на сто. Безработицата на Острова пък спадна отново в периода между април и края на юни, достигайки най-ниското си ниво от края на 2008 г. Въпреки това ръстът на заплатите също отстъпи.

Марк Карни отново изтъкна, че водената от него банка иска да види по-значителен растеж на заплатите преди да покачи лихвените проценти.

Според анализаторите на Morgan Stanley Комитетът по паричната политика ще предприеме първата си по-значителна стъпка в началото на следващата година.

"Ние продължаваме да прогнозираме, че първото покачване на лихвения процент ще бъде през първото тримесечие на 2015 г., въпреки че все още има значителен шанс за подобен ход по-късно тази година", изтъкнаха анализатгорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още