IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Британският паунд е надценен с 5-10%

Квалифицираната имиграция към сектори с недостиг на работна ръка може да вдигне производителността на Острова, посочи Фондът

10:35 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Британският паунд е надценен с 5-10%

Британският паунд е надценен, което потиска ребалансирането на икономиката на Острова. За това предупреди в годишната си оценка за икономиката на Обединеното кралство Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Financial Times.

Според фонда лирата е с между 5 и 10 на сто надценена поради "липса на конкурентоспособност и ограничена диверсификация на износа".

Въпреки че поскъпването на валутата би могло да бъде от голяма полза за британските туристи в чужбина, МВФ призова Лондон да бъде по-малко зависим от публични и частни разходи, ако желае да коригира своята неустойчива външна позиция.

МВФ приключи своята мисия във Великобритания през юни. В представения в понеделник доклад институцията представи като цяло оптимистична прогноза, подобна на тази на правителството, определяйки последната стратегия за засилване на икономиите като "подходяща".

Фокусът на фонда обаче попадна върху стерлинга, след като британската лира се засили с около 10 на сто спрямо долара през изминалата година. Валутата възпрепятства усилията за понижение на търговския дефицит на Великобритания и остави твърде висок дефицит по текущата сметка.

"Експертите ни изчислиха, че салдото по текущата сметка е с 2,6 на сто по-слабо от равновесното му ниво, и че реалният валутен курс е надценен с около 5-10 на сто", заяви МВФ.

Международната институция препоръча на Лондон да продължи със съкращаването на публичните разходи и с усилия за повишаване на производителността, за да направи Великобритания по-конкурентоспособна.

МВФ обаче разкритикува надигащата се на Острова вълна, целяща блокиране на квалифицираната имиграция. "Имиграцията към сектори с недостиг на работна ръка, като например производството, може да даде тласък на производителността и да улесни ребалансирането на икономиката на Обединеното кралство", посочи базираната във Вашингтон институция.

Фондът също така подкрепи "разхлабване на визовия режим за чуждестранни студенти", за да подобрят уменията и да се улесни "износа на образование".

Според МВФ без повишаване на производителността Английската централна банка (АЦБ) ще бъде принудена да покачи лихвените проценти по-скоро от очакваното, тък като икономиката ще започне да постига неустойчив бърз неинфлационен растеж.

"Ако производителността не успее да се вдигне, АЦБ в крайна сметка ще трябва да затегне паричните условия поради инфлационния натиск, в съответствие със своя мандат", заключиха от МВФ.

Международната институция остана критична и към т.нар. "бъдещи насоки" на АЦБ. Политиката бе въведена от гуверньора на банката Марк Карни през август миналата година.

Според Фонда инструментът води до "известно объркване", като опитите на британските централни банкери да изтъкнат неговия успех не са убедителни.

За да се подобри прозрачността по повод бъдещето на лихвените проценти, МВФ препоръча на централната банка да действа въз основа на "това, което Комитатът по монетарната политика мисли, че трябва да се случи". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още