IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ може и да не изчака покачване на заплатите, преди да вдигне лихвите

Водеща за решението ще бъде дългосрочната тенденция, посочи гуверньорът Марк Карни

15:00 | 18.08.14 г.
АЦБ може и да не изчака покачване на заплатите, преди да вдигне лихвите

Английската централна банка (АЦБ) може и да не изчака действително покачване на реалните заплати, преди да повиши лихвените проценти. Това заяви гуверньорът на институцията Марк Карни, подчертавайки, че фокусът на банкерите ще е насочен към основната тенденция в дългосрочен план.

През миналата седмица АЦБ обяви, че ще наблюдава отблизо движението на заплатите и разходите за труд, като същевременно оряза и прогнозата за растежа на печалбите на местните компании за следващата година до едва 1,25 на сто.

Въпреки че Великобритания продължава да създава работни места с бързи темпове, ръстът на заплатите е анемичен. Данните от миналата седмица показаха първи спад от близо пет години, припомня Financial Times.

В интервю Карни подчертава, че фокусът на АЦБ не означава непременно, че институцията ще очаква средният ръст на заплатите да се ускорява всеки месец. Вместо това гуверньорът отбеляза, че в основата ще бъде дългосрочната тенденция.

"Трябва да имаме увереност, че реалните заплати ще растат устойчиво. Не трябва да изчакваме обаче това на свой ​​ред да се случи", каза Карни пред Sunday Times.

Финансовите пазари продължават със своите залози кога АЦБ ще покачи лихвените си проценти, и дали тя или Федералният резерв ще стане първата голяма институция, която ще прибегне до подобен ход.

Докладът на британските банкери от миналата седмица показа още, че нивото на застой на пазара на труда се покачва с по-бърз темп от очакваното. Освен това според документа съществува "широк спектър от гледни точки" сред централните банкери по отношение на бъдещите очаквания за индикатора.

Това доведе до спекулации, че един или двама от членовете на Комитета по монетарна политика към АЦБ се подготвят да гласуват за увеличение на лихвения процент, тъй като вярват, че възможността на вътрешния пазар да генерира инфлация се увеличава. По-късно тази седмица пазарът очаква публикуването на протокола от заседанието през август.

"Сега идва трудната част, при която в крайна сметка трябва да видим покачване на производителността, ръст на реалните заплати, устойчиво потребление и завръщане на конкурентоспособността на износа. Това е, което ние сме си поставили като цел засега", отбеляза още в интервюто Марк Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още