IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ може да си позволи да изчака още с вдигането на лихвите

Ниската инфлация и слабият ръст на заплатите осигуряват време на централната банка, посочва членът на Комитета по паричната й политика Дейвид Майлс

11:49 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ може да си позволи да изчака още с вдигането на лихвите

Английската централна банка (АЦБ) може да си позволи да държи основната лихва на необичайно ниски нива, заради ниския инфлационен натиск и слабия ръст на заплатите, заяви членът на институцията Дейвид Майлс.

Британската икономика расте по-бързо от очакваното през последната година, а пазарът на труда се активизира от миналото лято. Въпреки това АЦБ изглежда ще задържи паричната си политика разхлабена за по-дълго време, отколкото очакват някои наблюдатели, пише WBP Online.

Едва ден след публикуването на данните за инфлацията през август, които предполагат по-умерена политика, считаният за един от най-умерените членове на Комитета по парична политика към АЦБ Дейвид Майлс заяви, че централната банка няма закъде да бърза при вдигането на основната лихва, тъй като инфлацията остава ниска, а ръстът на заплатите – значително слаб.

„Добрите новини за Великобритания са, че през последната година имаме сравнително стабилен икономически растеж, но също така виждаме ниска инфлация, като индексът на потребителските цени (CPI) остава под официалната цел от 2% през тази година. Това са наистина добри новини, защото означават, че няма да бъдем притиснати да вдигаме рязко и незабавно лихвените проценти, понеже перспективите пред инфлацията остават доста слаби“, каза Майлс в интервю пред BBC.

„Ръстът на заплатите остава слаб, което означава, че все още има свободен потенциал на пазара на труда и това е една от причините да можем да си позволим поддържането на необичайно ниски лихви за малко по-дълго“, добави той.

В доклада си за инфлацията през август АЦБ намали двойно прогнозата си за ръста на заплатите през тази година. Това малко или много оправдава донякъде умерената позиция на банката, след като ръстът на заплатите се превърна в една от най-важните променливи, показателни за натиска на разходите и цените. Централните банкери очакват заплатите да нараснат с 1,25% през 2014 г., което е значително по-ниска прогноза от 2,5-те процента, предвиждани през май.

Относно забавянето на пазара на труда, средната оценка на АЦБ е то да е от порядъка на 1%, спрямо прогнозираните между 1% и 1,5% през май.

„Не е изненадващо, че има много предположения относно темпа на забавяне сред Комитета. Несигурността около този показател се увеличи през последните месеци, донякъде отразявайки състоянието на трудовия пазар“, се казва в доклада.

АЦБ остава предпазлива относно избирането на момента за вдигане на лихвите, докато дългът на домакинствата на Острова остава висок и би могъл да представлява риск за икономическия растеж, а лихвите бъдат повишени рязко и преждевременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още