IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и АЦБ очаквано не предприеха стъпки встрани

Основният лихвен процент по рефинансиране за обратно изкупуване в еврозоната остана при рекордно ниските 0,15%

15:34 | 07.08.14 г.
ЕЦБ и АЦБ очаквано не предприеха стъпки встрани

Двете водещи централни банки в Европа – Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ), не изненадаха пазарите и оставиха без промяна монетарните си политики и през август.

ЕЦБ запази основния си лихвен процент по рефинансиране за обратно изкупуване при 0,15% – най-ниската ставка от началото на еврозоната през 1999 г. В същото време ставката по пределното кредитно улеснение остана при 0,40%, а коефициентът на депозитното улеснение бе задържан при -0,1 на сто.

Всички погледи остават вперени в Марио Драги, който трябва да се хвърли повече светлина върху решението на Изпълнителния съвет по време на пресконференцията си по-късно през деня.

Потребителските цени в 18-членния блок евро нараснаха с годишния темп от 0,4% на сезонно изгладена база през юли. Равнището остана в "опасната зона" – под прага от 1% по думите на Драги, за десети пореден месец. Индексът на потребителските цени (CPI) не успя да се придвижи дори в близост до официалната цел от малко под 2%, оставайки под нея от второто тримесечие на 2013 г.

В началото на юни освен че понижи основната си ставка по рефинансиране, европейската банка съобщи, че ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро.

Междувременно АЦБ също оставиха основната си лихва непроменена, при ниво от 0,5%. Обемът на програмата за покупки на активи също остана при 375 млрд. паунда.

Фокусът сега ще бъде насочен върху протокола от срещата на Комитета по парична политика, който ще бъде публикуван след две седмици и който трябва да разкрие бъдещите насоки на банката.

Непосредствено след представянето на решенията едно евро се разменя за 1,3374 долара. GBP/USD пък е при ниво от 1,6837.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още