IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Несигурността за бъдещето няма да ни спре да покачим лихвите

Въпреки това АЦБ все още очаква повече доказателства за инфлационен натиск, заяви гуверньорът

11:21 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни: Несигурността за бъдещето няма да ни спре да покачим лихвите

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни направи широкообхватна балансирана реч, в която анализира основните предизвикателства през британската икономика, бъдещата динамика на лихвените проценти, както и бъдещата несигурност.

"Разбира се, в сравнение с близкото минало икономическата перспектива е много по-добра... Много от икономическите условия се нормализираха. Точката, в която лихвените проценти също ще започнат да се нормализират е все по-близо. През последните месеци дебатът за решението кога точно да бъдат повишени банковите лихвени проценти е все по-балансиран", заявява Карни в реч по време на икономическа конференция в Уелс.

Коментарите на гуверньора на АЦБ повече или по-малко отразяват последния протокол от заседанието на Комитета по паричната политика на банката, който показа разделение сред централните банкери по повод бъдещето на лихвените ставки на Острова.

Карни казва също, че бизнесът и пазарите могат да очакват в бъдеще плавно покачване на лихвите въпреки продължаващата несигурност за бъдещето.

"Въпреки че винаги има несигурност за бъдещето, може да се очаква лихвените проценти да започнат да растат... АЦБ обаче няма предварително зададен курс. Моментът ще зависи от данните", изтъква той.

Марк Карни потвърди също, че моментът на първото покачване на ставки е по-малко важен от действителния ход на събитията след това.

Причината процентите да останат по същество ниски спрямо историческите нива произтича главно от "продължителния дисбаланс между спестяванията и инвестициите в глобален мащаб", заяви Карни.

Протоколът от последното заседание на банката от септември показа, че двама от деветте члена на Комитета по паричната политика са подкрепили незабавно увеличение на лихвения процент от 0,25 процентни пункта до 0,75 на сто.

За повечето банкери обаче, включително гуверньора Марк Карни, все още има липса на доказателства за повишаване на инфлационния натиск. Седемте члена на Комитета по паричната политика твърдят още, че има индикации за забавяне на индикаторите за износ и пазара на жилища, които предполагат малко по-бавен растеж към края на тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още