IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ понижи прогнозата си за растежа и инфлацията във Великобритания

Забавянето в Европа натежава на икономическата активност на Острова, смятат централните банкери

13:27 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата на&nbsp;Английската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) понижи прогнозата си за растежа на британската икономика. Централните банкери смятат, че инфлацията ще спадне под 1% в следващите месеци. Като цяло те заключават, че забавянето в Европа натежава и на британската икономика, пише Bloomberg.

Финансовата институция вече очаква икономически ръст от 2,9% през 2015 г. и 2,6% през 2016 г. Темповете са по-бавни спрямо предходната прогноза, а именно – за повишение с 3,1% през 2015 г. и с 2,8% през 2016 г.

Централната банка предрича по-слаб ръст на потребителските цени в сравнение с предходната прогноза, публикувана през август. През 2014 г. инфлацията може би ще бъде 1,2% спрямо 1,9%, а през 2015 г. - 1,4% при първоначални 1,7 на сто. АЦБ запазва инфлационната си прогноза за 2016 г. от 1,8 на сто.

Освен това АЦБ прогнозира, че инфлацията ще се запъти към 2-процентната цел след три години. С това очакванията на инвеститорите за повишаване на лихвите на Острова най-рано догодина се развенчават. Може би ще се наложи да почакат още година, отбелязва още агенцията.

Като причини за решението си от АЦБ посочват по-слабите перспективи пред глобалния растеж и вътрешното търсене от страна на частния сектор.

„Основните рискове произлизат от по-ниската икономическа активност в еврозоната, която може да повлияе негативно на британския износ“, гласи становището на централната банка.

Върху изменението на инфлацията според АЦБ влияние биха оказали неизвестните около геополитическите конфликти и перспективите пред международните цени на суровините.

По отношение на трудовия пазар централните банкери посочват, че натискът върху разходите за труд остава слаб. Последните данни показват, че заплатите растат с 1% през третото тримесечие спрямо повишението от 0,7 на сто през второто.

Освен за британската икономика АЦБ оряза очакванията си за представянето на еврозоната. Според новата прогноза растежът в региона може би ще бъде 1,25% през 2015 г. в сравнение с предходните 1,75 на сто.

Потенциалният ефект от слабостите в еврозоната се вижда в подробните прогнози на ЕЦБ. Според тях тази година износът ще се свие с 1% в сравнение с предходната оценка за ръст от 2,25%. За 2015 г. прогнозата е за повишение на експорта с 4%, но това е по-малко в сравнение с августовската оценка за растеж от 5,25 на сто.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още