IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забави до 0,2% през декември

Отстъплението се дължи не само на по-ниските цени на енергията, но и на някои плахи вторични ефекти върху потребителските стоки, посочи експерт

17:07 | 05.01.15 г.
Инфлацията в Германия се забави до 0,2% през декември

Ръстът на цените в най-голямата икономика в еврозоната не е успял да се ускори и е останал упорито слаб и през декември, показаха последните данни на федералната статистическа служба (Destatis).

Германия страда от слаба и намаляваща инфлация, което оказва допълнителен натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме по-нататъшни действия за прекратяване на дефлационната спирала, в която е напът да изпадне единният валутен съюз, пише WBP Online.

Равнището на инфлацията в страната се забави до 0,2% спрямо същия период на миналата година в сравнение с ръста на потребителските цени от 0,6% през ноември. Нивото е най-ниското от октомври 2009 г. Пазарният консенсус бе заложил на ниво от 0,4 на сто.

Измерена на месечна база, инфлацията остана без изменение след нулевия растеж през предходния месец. Прогнозите бяха за покачване от 0,2%.

Отделната мярка, разработена специално за да даде възможност за сравнение между европейските данни за инфлацията - т.нар хармонизиран индекс на потребителските цени, показа инфлация в размер на 0,1% на месечна база през декември. Анализаторите очакваха ниво от 0,2 на сто.

"С оглед на наличните компоненти спадът на базисната инфлация се дължи не само на по-ниските цени на енергията, но и на някои плахи вторични ефекти върху потребителските стоки", посочи Карстен Брженски, икономист в ING. "Това може би се дължи на отстъпките в пазаруването за Коледа", добави той.

Европейските централни банкери продължават да са притеснени за слабата инфлация в Германия и еврозоната като цяло. Целевото ниво на ЕЦБ е в близост до, но малко под 2%, което трябва да гарантира дългосрочната стабилност на цените.

"Днешното забавяне на инфлацията в Германия няма да направи нещата по-лесни", продължи Брженски. "В действителност шансовете инфлацията в еврозоната да спадне на отрицателна територия през декември са високи. Това ще се случи за първи път от октомври 2009 г.", допълни още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още