IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димо Димов: Доларът се насочва към паритет спрямо еврото

Влиянието на скъпия долар върху българската икономика няма да е голямо, защото ние изнасяме основно за еврозоната, посочи експертът

11:16 | 08.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Очаква ни дълъг период на скъп долар, в което няма нищо лошо или тревожно. Възможно е още по-голямо поскъпване на щатската валута, така че тя да се изравни по стойност с еврото, заяви пред БТА ръководителят на отдел "Международни пазари" в Karoll Димо Димов.

"Движението на еврото надолу е много силно. През май миналата година курсът евро-долар беше 1,40 долара за едно евро. Оттогава имаме около 22 цента спад, което е огромно движение за валутните пазари. Фактът, че бяха преминати важни нива, които преди това спираха спада на еврото, говори, че имаме дългосрочен тренд на спад на еврото. Не изключвам и да се стигне до паритет на двете валути", прогнозира Димов.

По време на ранната търговия в Европа в четвъртък едно евро се разменя за 1,1805 долара.

Движенията на валутите по принцип са циклични. От 2000 г., когато доларът беше скъп, той започна да поевтинява и до 2008 г. достигна цена от 1,6040 долара за евро при 0,8230 цена през 2000 г., припомни Димо Димов. "От 2008 г. насам досега имаше консолидация - движение на валутния курс в много широки граници между 1,640 до 1,220", отбеляза той.

Тази консолидация обаче по думите му "вече се пробива" и обикновено след това следват големи движения в курса на валутите. "Независимо от глобалните явления, довели до това положение, явно е дошъл моментът доларът известно време да бъде скъп", смята Димов. "Това няма да продължи само една година, така ще бъде още поне 4-5 години", категоричен е той.

"Това са нормални пазарни движения, стойността на основните валути се променя циклично. Когато местната валута е евтина, това води до по-добри продажби за тези, които изнасят продукцията си", коментира Димо Димов. 

"Влиянието на скъпия долар върху българската икономика няма да е голямо, защото ние изнасяме основно за еврозоната. Влияние ще има по-скоро по линия на суровините (земеделски стоки, метали, петрол – бел. ред.), чиято цена се определя в долари. Когато доларът е скъп, това значи, че суровината също се оскъпява. В същото време цените на суровините, особено на петрола, много паднаха. Обаче именно заради това, че доларът е скъп, не можем да се насладим на ниските цени на суровините, защото те се определят в долари", коментира Димов. 

"Възможно е да очакваме поскъпване на вносни стоки, които се купуват в долари - бяла и черна техника, дрехи, обувки и други, но е въпрос на политика на търговците как ще процедират. Когато например доларът пада, цената на стоките невинаги се намалява", отбеляза Димов.

Относно спестяванията на хората в различна валута Димо Димов посочи, че всяка една прогноза може и да не се сбъдне, но според него е разумно, ако някой има долари, да не ги продава. "Ако не искате да носите рискове, дръжте спестяванията си в български лева и евро, а ако искате да поемете рискове, купете си долари със съзнанието, че може да спечелите, но може и да загубите, ако трендът на поскъпване не се окаже наистина дългосрочен", изтъкна експертът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 2
Пенчев
преди 9 години
Няма да спре на паритета,за съжаление.Настъпват тежки времена за Стария континент,всъщност вече се започна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
lyusien
преди 9 години
Нима Чак сега ли го разбра това Аз го публикувам в Инвестор по вече от година и половина но всички се смяхте Сега е време всички които писахте на тази тема и ме плюхте да се извините И аз ще ви кажа кога точно ще се случи паритета на еврото и долара Ще ви направя безплатен съвет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Толкова много хора го чакат долара съвсем да пропадне, той шъ земе да стане още по-силен.Като в играта "закопай другарчето за да си победител".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Аре кажи ми поне едно нещо, което би подкрепило еврото срещу долара - случката във Франция и евентуалните последици от нея, приказките за излизане на Гърция от ЕС, яловите и жалко опити на ЕЦБ да пусне собствено QE, плачливите изказвания на Драги, че не може да се справи в Европа... аре кажи ми кое ще подпре еврото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
VicKing
преди 9 години
По-големи глупости и то от хора да се имат за икономисти не бях чел скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още