IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ умува върху модели за покупки на ДЦК до 500 млрд. евро?

Финансовата институция е проучвала възможността за покупка на активи, попадащи в инвестиционния клас

12:58 | 09.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Служители на Европейската централна банка (ЕЦБ) са представили пред членовете на Изпълнителния съвет (ИС) модели за покупка на активи, притежаващи инвестиционна оценка, до 500 млрд. евро. Това посочва пред Bloomberg лице, присъствало на срещата на ръководния орган.

На 7 януари във Франкфурт на централните банкери са били показани различни варианти за количествени улеснения, измежду които закупуването само на книжа с рейтинг ААА или на облигации с оценка поне ВВВ-, твърди източникът. Банкерите не са взели решение относно дизайна или въвеждането на каквито и да са мерки по време на презентацията, добавя друго лице, присъствало на срещата.

Програма за изкупуване на активи на стойност 500 млрд. евро ще отведе ЕЦБ на половината път към целта за увеличаване на счетоводния баланс с до 1 трлн. евро до около 3 трлн. евро от текущите 2,2 трлн. евро и предотвратяване навлизането на еврозоната в дефлационна спирала.

Финансовата институция изкупува също и ценни книжа, обезпечени с активи, и обезпечени облигации, като закупуването на държавни ценни книжа ще бъде част от пакета от нови мерки, който ще бъде тема на разговор сред банкерите по време на срещата им на 22 януари.

Фокусът на презентацията на служителите на ЕЦБ е бил върху покупките на държавни ценни книжа (ДЦК), твърдят анонимните лица. Били са обсъждани и варианти за размер на програмата под 500 млрд. евро, както и поставянето на месечни цели.

Членовете на ИС са били помолени да не споделят мнението си относно всеки вариант. Малцина членове на ИС, измежду които гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, по принцип се противопоставят на количествените улеснения, защото според тях те биха породили нежелани рискове и биха подкопали усилията на правителствата да извършват реформи.

Възможността за покупка на държавен дълг с оценка под инвестиционния клас, каквато имат гръцките облигации, не е била включена в презентацията, въпреки че и такива книжа са били включвани в предходни програми. В момента ЕЦБ е склонна на отстъпки спрямо гръцките и кипърските ДЦК, докато страните изпълняват програмите, които гарантират, че ще изпълняват заложените реформи.

Взимането на финалното решение относно програма за количествени улеснения ще бъде усложнено от Върховния съд на ЕС заради решението му относно предходната програма на ЕЦБ за изкупуване на ДЦК, което се очаква да бъде ясно на 14 януари, и от предстоящите парламентарни избори в Гърция на 25 януари.

Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
MrSi
преди 9 години
Аха , значи отново най-богатите държави ще спечелят "субсидията" от ЕЦБ и ще решат как да е разпределят на долу по познатата ни вече схема. Тези които ще бъдат одобрени разбира се са онези със застаряващо население и търсещи кой да им мие чиниите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още