IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се изстреляха с по 3% след заявката за стимули от ЕЦБ

Готови сме да започнем широкомащабни количествени улеснения, потвърди Марио Драги

19:52 | 08.01.15 г. 3
Европейските борси се изстреляха с по 3% след заявката за стимули от ЕЦБ

Водещите фондови пазари на Стария континент се повишиха значително към края на търговията в четвъртък. Силните ръстове от по над 3 на сто дойдоха, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди, че институцията е готова да започне широкомащабни количествени улеснения.

В оповестено от Bloomberg писмо Драги заяви, че Изпълнителният съвет ще наблюдава отблизо "риска за прогнозата за динамиката на цените в средносрочен план".

Пазарните участници очакват резултата от срещата на ЕЦБ на 22 януари. Прогнозите са, че регулаторът ще прибегне до агресивни стимули, целящи увеличаване на търсенето и подпомагане на цялостната икономическа активност.

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 приключи с покачване от 2,75 на сто.

Книжата на търговците на дребно бяха едни от най-добре представящите се. Tesco добави 13%, след като обяви план за свиване на разходите с 30 на сто.

Конкурентите от Sainsbury и WM Morrison също отчетоха значителни повишения от съответно 9,93 на сто и 6,47%, а Marks & Spencer изгуби 3,52% след разочароващите данни за продажбите в празничния период.

Standard Chartered oбяви, че ще съкрати около 4 000 работни места по целия свят. Акциите поскъпнаха с 0,85%.

Данните от континента показаха, че фабричните поръчки в най-голямата икономика в еврозоната – Германия, са спаднали рязко през ноември. Поръчките са намалели с 2,4% на месечна и сезонно изгладена база през единадесетия месец на 2014 г. Ревизираните данни за октомври сочат покачване в размер на 2,9% на месечна база.

На годишна база фабричните поръчки са се понижили с 0,4% през ноември след ревизирания годишен ръст от 2,6% през октомври. Пазарите прогнозираха повишение от 1% на годишна база.

Старият континент продължи да анализира последиците от кървавата атака над редакцията на френското сатирично издание Charlie Hebdo. Във Франция живее една от най-многобройните мюсюлмански общности в Европа, съставляваща около 7,7% от населението. Този дял расте заедно с децата и внуците на тези, които пристигнаха от бившите колонии в Северна Африка през XX век.

Хиляди европейци се събраха в сряда вечер по улиците на големите градове, за да осъдят нападението и да подкрепят свободата на словото. Френският президент Франсоа Оланд обяви 8 януари за Ден на национален траур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 9 години
Какво ще стане с Европа тази година ? че съм изпуснал това пророчество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Vladi666
преди 9 години
Баба Ванга отдавна е казала какво ще стане с Европа..и то тази година..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Безспорно. Как няма да се изстрелят. Лешоядите налитат на ***. И Шиндзо Абе като започна с улесненията чуждестранните инвеститири мигом налетяха. Ама де ги сега. Напуснаха потъващия кораб като плъхове. Какво ли ще стане с Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още