IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на франка може да навреди на туризма в Швейцария

Решението на швейцарската централна банка също така оскъпява ипотеките на хиляди хора

11:19 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хотел в Андермат, Швейцария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хотел в Андермат, Швейцария. Снимка: Ройтерс

Изненадващият ход на Швейцарската централна банка да премахне тавана за поскъпване на франка спрямо еврото обезцени значително единната валута, пише The Move Channel.

Някога швейцарските франкове бяха смятани за сигурно убежище и това ги направи много популярни. За хората, които имат ипотеки във франкове сега разходите ще се увеличат значително, което от своя страна ще увеличи притесненията за чуждестранни собственици на скъпи имоти.

„Близо 65 000 гърци имат ипотеки в швейцарски франкове. Лоши новини за тях“, написа в Twitter Янис Нуцомитис от BBC World Service.

Швейцарският пазар също се очаква да понесе удар. Цената за посещение на страната се увеличи значително за туристите.

„Очевидно това силно ще навреди на туризма в Швейцария и високите цени ще лишат много хора от тяхната ски ваканция в Швейцария“, заяви Крейг Бъртън, управляващ директор на тур оператора Ski Solutions пред британския вестник The Telegraph. “Не знаем на какво ниво ще се успокои обменният курс, но ако той остане висок ценовата разлика между Швейцария и съседните страни ще бъде по-голяма от когато и да било и единственият резултат, ще бъде допълнителен спад на дела на скиорите и сноубордистите от Великобритания в Швейцария”.

Когато Уил Саутвел, собственик на Chalet Bergheim в Цермат провери имейла си на 16 януари, той разбра, че швейцарският ски курорт е действал бързо след решението на централната банка. Туристическата агенция на Зерман предлага четири опции за хотелите, хижите, ресторантите и лифтовете, които имат общо 1 100 служители: да възстанови лимита от 1,20 франка за евро за европейски посетители; да предложи отстъпка от 20%; да намали цените с 10%; да не прави нищо, пише Bloomberg.

„Обмислям да задържим цените в евро за известно време“, заяви Саутвел, който работи в консултантска агенция в Цюрих и дава под наем столетната си дървена хижа над Матерхорн за до 7 600 франка (8 680 долара) на седмица в пиковия сезон. „Ходът на банката беше голям шок и засегна всички“.

Цермат бе избран за най-добрия курорт в Алпите миналата година при проучване сред 48 000 скиори в сайта mountain-management.com. Курортът не е свикнал да предлага отстъпки, за да привлича туристи на своите 360 км. писти, които достигат височина 3 883 м. Въпреки че тази височина предлага защита срещу мекото време този сезон, изненадващото решение на Швейцарската национална банка (ШНБ) се прибавя към страховете за сезона, започнали след спада на рублата, който отказа много руски посетители.

Решението на ШНБ да отмени тригодишната привързаност на франка към еврото доведе до шокова вълна сред валутните пазари. Решението представлява „сериозно предизвикателство за швейцарската икономика и особено за износа и туристическата индустрия“, смята швейцарското правителство.

„Аз идвам тук всяка година и сега ще трябва да преосмисля дължината на престоя си“, заяви Ръсел Хан, корпоративен банкер от САЩ от Hotel Alex в Цермат. “Другите гости на хотела казват, че ще пият по-малко вино, ще ядат по-малко или ще намалят броя на дните за каране на ски”.

Хан заяви, че Италия сега става по-добрата опция от Швейцария за почивка край езеро през лятото. Той добави, че британските гости казват, че смятат да започнат да посещават австрийски курорти. Повече от 42% от посетителите на Цермат, разположен в югозападна Швейцария, идват през лятото.

“Хората питат дали ще можем да се адаптираме към валутния курс“, заяви Исабел Шенк, заместник-директор на бутиковия хотел Omnia, в който най-евтината стая е 500 франка на вечер. „Ние трябва да им кажем, че не можем да сме отговорни за държавната икономическа политика. Това е лошо за гостоприемството и за Швейцария“.

До момента не е имало отмени на почивки, твърди Шенк. Тя заяви, че хотелът ще обсъжда алтернативи, след като е получила имейл от туристическите агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още