IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвързването на франка засегна форекс индустрията

Британският брокер Alpari изпадна в несъстоятелност, а американският FXCM трябваше да получи спасителен заем

11:11 | 17.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отвързването на франка засегна форекс индустрията

Валутните брокери по целия свят отчитат ескалиращи загуби, след като ударната вълна от решението на Швейцария да премахне минималния курс от 1,20 франка за евро отекна в индустрията, пише Financial Times.

Брокери в Ню Йорк, Лондон, Европа и Нова Зеландия излязоха с предупреждения, а британската Alpari изпадна в несъстоятелност. 

В Ню Йорк Leucadia National, собственик на инвестиционната банка Jefferies, се съгласи да предостави 300 милиона долара в брой спасителен заем на FXCM, след като базираният в Ню Йорк валутен брокер заяви, че може да е в нарушение на капиталовите изисквания.

"Безкрайно благодарни сме на Leucadia и нейния екип за бързата реакция, както и на регулаторите", заяви Дрю Нив, главен изпълнителен директор на FXCM. Citigroup е най-големият основен борсов посредник за FXCM, с потенциално десетки милиони долари кредити, отпуснати на затруднената компания.

Като цяло Citi е инкасирало загуба от 150 млн. долара, в резултат на поскъпването на швейцарския франк. Подобни загуби има и Deutsche Bank. Barclays е загубила близо 50 милиона долара, съобщиха търговци. Всички банки отказаха да коментират.

Загубите дойдоха, след като франкът скочи с 39 на сто спрямо еврото в четвъртък, когато централната банка на Швейцария смая пазарите, като изостави курса франк/евро, който поддържаше на ниво от 1,20 от 2011 година.

Натискът върху компании като Alpari може да донесе на хиляди дребни инвеститори тежки загуби. Такива брокери позволяват на търговците да използват високи равнища на ливъридж при валутните залози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Еее малко и на брокерите да им е вътрешна гума, няма само да ни обират на нас жълтиците, друг път да знаят как се играе с leveradge .... :)) кофти, то не може да си само с вътрешна информация, така и баба ми в пияно състояни може да търгува .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 9 години
който е очаквал вързването на франка за еврото да бъде вечно, си заслужава загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
alligator_29
преди 9 години
По интересното е да се провери кой спечели от поскъпването, ако SNB имаше голяма експозиция дълги франкове на форекс пазара, това може да се третира като манипулация на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Aloha
преди 9 години
Хм, уж SNB се бореше срещу валутните спекуланти, а сега се оказва че всъщност самите централни банки са се превърнали в най-големите спекуланти ...но такъв е светът на "висшите финанси"-светът на централните банки. Извод за мен лично е да нямам доверие на централните банкери, там като преспят няколко нощи и сме на 180 градуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още