IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк отстъпи с 4% след шоковото поскъпване с 15% вчера

Високата волатилност вероятно ще продължи и днес, тъй като пазарът продължава да търси равновесната си точка

09:23 | 16.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарският франк отстъпи с 4% след шоковото поскъпване с 15% вчера

Валутната двойка евро-франк нарасна с 4% в петък след пропадането с повече от 15% в четвъртък, когато Швейцарската централна банка предприе неочаквания ход по премахване на ограниченията на движението на валутата си.

В предборсовата сесия на Стария континент в петък EUR/CHF отчита скок с 4,12%. Високата волатилност вероятно ще продължи и днес предвид факта, че пазарът продължава да търси и анализира равновесната точка на курса.

Сходно е и движението на швейцарската валута спрямо долара.

В неочакван за мнозина ход в четвъртък Швейцарската централна банка (ШЦБ) премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и изпрати лихвените равнища на още по-негативна територия, припомни WBP Online.

Регулаторът въведе долния праг на обменния курс в разгара на кризата в еврозоната, която предизвика огромен приток на активи към страната, считана за едно от най-безопасните места за съхранение на средства. Това обаче постави под натиск за поскъпване швейцарския франк, който пък от своя страна застраши нормалното функциониране на външнотърговските взаимоотношения на Швейцария.

Институцията въведе и отрицателна лихва по овърнайт депозитите на банките в размер на -0,75%. Досега ставката бе -0,25%, като размерът бе определен през декември. Тогава от банката посочиха, че основната причина са неотдавнашните пазарни сътресения, които ускориха търсенето на сигурни активи и поставиха под натиск валутния курс.

В пресконференция след обявяването на решението председателят на ШЦБ Томас Джордан посочи, че очаква франкът да спадне постепенно. "Ако решите да излезете от такава политика, това, което ще направите е да изненадате пазарите", посочи той.

"Движенията, които в момента виждаме показват масивното надценяване на франка. Той трябва да се върне до по-устойчиви нива", добави той.

Швейцарският банков гигант UBS заяви, че решението на ШЦБ ще доведе до спад на швейцарския износ с 5 млрд. франка и намаляване на растежа на БВП с 0,7 процентни пункта. Други швейцарски бизнес лидери пък определиха решението като "бедствие".

"Изгубих думи", коментира лаконично ръководителят на Swatch Group Ник Хайек пред информационната агенция ATS. "Това, което ШЦБ предизвика е цунами", добави той.

"Това не е добра новина за швейцарската икономика... Това е дефлационен шок за икономиката. Решението ще удари износа доста драматично", каза Ричард Франулович, главен валутен стратег в Westpac в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още