IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите от отвързването на франка продължават да се трупат

Те ще варират от големи банки, брокери, хедж фондове и взаимни фондове до валутни спекуланти, посочва анализатор

13:17 | 19.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Швейцарски франкове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс

Citigroup, Deutsche Bank и Barklays твърдят, че са понесли общо 400 млн. долара кумулативни загуби от решението на Швейцарската национална банка (ШНБ) да прекъсне обвързването на франка с еврото. Тези загуби могат да бъдат последвани от други в следващите дни, пише Bloomberg.

“Загубите ще бъдат на стойност милиарди – и все още биват пресмятани”, заяви Марк Т. Уилямс от Boston University, специализиращ в управление на риска. „Те ще варират от големи банки, брокери, хедж фондове, взаимни фондове до валутни спекуланти. Ще има верижна реакция в цялата система“.

Най-големият дилър на валута в света Citigroup загуби повече от 150 млн. долара от бюрата си за търговия, заяви миналата седмица запознат със ситуацията. Deutsche Bank загуби 150 млн. долара, а Barklays – малко под 100 млн. долара, заявиха запознати източници.

Загубите бяха предизвикани от решението на Швейцарската национална банка да прекрати тригодишната си политика на ограничаване стойността на валутата си спрямо еврото. В резултат швейцарският франк поскъпна с до 41% в този ден спрямо еврото. Говорители на трите банки отказаха коментар.

Марко Димитриевич, мениджърът на хедж фондове, който оцеля през поне пет дългови кризи на развиващите се пазари, затваря най-големия си хедж фонд. В него имаше около 830 млн. долара в активи към края на годината, но след решението на ШНБ той загуби практически всичките си пари, заяви миналата седмица запознат със ставащото в компанията.

FXCM, най-големият американски брокер на валута за търговци на дребно, получи 300 млн. долара помощ от Leucadia National. FXCM, който контролира рекордните 1,4 трлн. долара сделки през миналото тримесечие от частни лица, заяви че клиентите му дължат 225 млн. долара по сметките си.

Поддържането на франка на ниско ниво бе популярна търговия и повечето компании поставяха позициите си при около 20 пъти или повече залог, споделя Уилямс, който консултира хедж фондове. При такива позиции 5%-тов ход спрямо позицията премахва цялата стойност. Въпреки това сделките са смятани за такива с относително нисък риск според моделите на финансовите институции, тъй като волатилността на франка бе редуцирана от тавана на ШНБ, допълва той.

„Загубите на банките не са големи, но това, което показват е, че те все още играят захарт като заемат позиции“, заяви Гордън Кер, бивш банкер и консултант в лондонската компания Cobden Partners, която съветва правителства. „Брокерите, които загубиха пари, ще се безпокоят от това да бъдат пренебрегнати от клиентите, което може да отнеме ликвидност“.

Швейцарските банки, които не са обявили загуби до момента, най-вероятно също ще изпитат такива в дългосрочен план, заяви Артуро Брис, професор в IMD business school.

“Негативният ефект за швейцарските банки идва по два начина”, заяви Брис. „Първо, ще намали потока от активи от външния свят и ще окуражи движението на швейцарски пари към други страни. На второ място, те ще бъдат повлияни от негативното отражение върху швейцарската икономика“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
BG.BG
преди 9 години
Все така да свършват тези ***, търгуващи на късо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
До сега само Бог е успял да създаде нещо от нищото. Всички останали са използвали само наличните ресурси. Ако Марио успее най-малкото, което ще можем да направим за него е да го канонизираме за светец. Така че - молете се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Пак живеем в някаква паралелна вселена. Ако пишещите подобни статии се върнат в първоначалното училище ще научат, че на този свят в който живеем има един основен закон, на който се крепи цялото ни познание във всички области Това е закона за съхранение на масата и енергията. Който гласи, че никога нищо в природата не се губи. Изглежда обаче, че този закон не важи за парите и те имат мистериозното свойство да изчезват и да се появяват безследно. Когато у някого се появят пари той казва "спечелих" и никой не се замисля, че тези пари не са излезли от някакъв портал между световете, а отнякъде са дошли. В тази статия ни се обяснява, че едни пари са изчезнали, дематериализирали са се един вид и всички без изключение са загубили. Как ли стават такива фокуси? Най-странното е, че хората им вярват напълно и безрезервно. Всички сега са вперили поглед в Марио с твърдото убеждение, че той може да създава пари от нищото и с това си свръхестествено, бих казал дори божествено. умение ще спаси Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още