fallback

ЕЦБ ще харчи по 50 млрд. евро на месец до края на 2016 г.?

Според източници на Bloomberg и WSJ програмата за количествени улеснения в еврозоната няма да стартира преди началото на март

17:31 | 21.01.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпълнителният съвет (ИС) на базираната във Франкфурт Европейска централна банка (ЕЦБ) ще предложи обемът на  широкомащабното закупуване на държавни облигации (т. нар. количествени улеснения, QE) да е в размер на 50 млрд. евро на месец и да продължи до края на 2016 г. Това разкриват двама източници на Bloomberg и The Wall Street Journal (WSJ). 

Предложението ще бъде обсъдено по време на заседанието на ИС на банката днес и утре. Все още има вероятност обаче да има промени в предложението, застраховат се пожелалите  да останат анонимни източници, тъй като обсъжданията са поверителни. Покупките на облигации няма да започнат преди 1 март, е заявил един от тях. 

Говорител на ЕЦБ отказва да коментира информацията пред двете медии. 

Предложението да се инжектират около 1,1 трлн. евро в икономиките отразява решимостта на президента на институцията Марио Драги за разширяване на баланса на ЕЦБ, с което да се отблъсне заплахата от дефлация и да се помогне на икономиките в състава на 19-членния съюз да поемат по пътя на възстановяването.

Окончателното решение на ИС ще бъде представено на пресконференция във Франкфурт утре.

По-рано през седмицата президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че за да постигне средносрочната цел за инфлация от малко под 2%, институцията трябва да запази лихвите ниски и да работи за експанзионистична парична политика в подкрепа на растежа. По думите му банката разполага с известни опции как да постигне това, но въпреки това "не е като да имаме безкрайни възможности".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 11.09.22 г.
fallback