IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от количествените улеснения на ЕЦБ би бил различен за държавите от ЦИЕ

Регионът има нужда от повече външни стимули, за да успее да генерира по-бърз растеж, смята Джанфранко Бизани от UniCredit

14:55 | 20.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	По време на третия панел &quot;Корпоративни финанси&quot;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

По време на третия панел "Корпоративни финанси". Снимка: Investor.bg

Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) има нужда от повече външни стимули, за да успее да генерира по-бърз икономически растеж. Евентуална програма за количествени улеснения от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) би била предпоставка за това, но ефектът й би бил различен за отделните държави.

Това коментира директорът „Корпоративно и инвестиционно банкиране“ в UniCredit за региона на ЦИЕ Джанфранко Бизани по време на 20-ото юбилейно издание на форума на списание Euromoney за региона на ЦИЕ, който се провежда във Виена.

ЕЦБ ще обяви „нещо“ на 22 януари, каза той. В четвъртък президентът на банката Марио Драги може би само ще представи детайли относно програма за количествени улеснения и може би ще действа по-късно, имайки предвид поетия ангажимент за увеличаване счетоводния баланс на финансовата институция до 3 трлн. евро.

Според Бизани към момента е ясно, че ЕЦБ няма да изкупува облигации на държави, които се намират на територията на континента, но са извън еврозоната, както и т. нар. „junk“ облигации. Гръцкият дълг също ще бъде изключен, но дали ще бъде включен при положителен резултат от парламентарните избори, е само спекулация.

Не е известно какви ще бъдат количеството и матуритетът на държавните ценни книжа, които ще бъдат изкупувани, подчерта банкерът. По негови думи ЕЦБ се нуждае от „стабилна“ програма за количествени улеснения, но към момента няма много детайли относно вида й.

„Доста въпроси трябва да получат отговори“, каза той. Бизани е категоричен, че ефектът от количествените улеснения ще бъде различен за отделните държави. Банкерът очаква намаляване на лихвените проценти и увеличаване търсенето на кредити в държавите от ЦИЕ.

Очакванията са за ръст на търсенето от страна на домакинствата в Полша и Чехия и повече възможности за развитие на бизнеса в тези държави.

При по-малък обем на преките чуждестранни инвестиции в региона голяма част от страните ще разчитат на банковата подкрепа и на фондовете на Европейския съюз за вливане на свежи финансови потоци в икономиката, смята той.

„Основна роля за възстановяване на икономическата активност ще изиграят по-ниските цени на петрола и по-слабите валути, които стимулират износа“, добави още Джанфранко Бизани. Той посочи и че се намираме в етап, при който курсът на паричната политика на Федералния резерв на САЩ се различава от този на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Приспиване и стопиране на реформите на фона на относителен застой .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Под "различен" да разбираме ли негативен. Колко различен може да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още