IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Съмнението в темпа на инфлация увеличава риска от рецесия

ЕЦБ ще работи за експанзивна парична политика в подкрепа на растежа, посочи президентът на банката

13:05 | 14.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: Съмнението в темпа на инфлация увеличава риска от рецесия

За постигане на средносрочната цел за инфлацията от малко под 2% Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази лихвите ниски и ще работи за експанзивна парична политика в подкрепа на растежа. Това заяви в интервю пред Die Zeit президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Yahoo Finance.

По думите му банката разполага с известни опции как да постигне това, но въпреки това "не е като да имаме безкрайни възможности".

Според Драги налице е по-висок риск от дефлация в еврозоната сега, отколкото преди една година. "Това означава, че рискът от дефлация е все още нисък, но определено е по-висок, отколкото преди година", отбеляза той.

Президентът на ЕЦБ изтъкна, че по-ниските цени на петрола са добри за икономиката, но влияят негативно на инфлационните очаквания. По думите му опасност представлява възможността потребителите да започват да се съмняват дали инфлацията ще се ускори до 2 на сто в скоро време, или дори през следващите пет години. "Това само ще увеличи опасността от рецесия", заяви Драги.

"Изпълнителният съвет на ЕЦБ е обединен в решимостта си да постигне инфлация малко под 2%... Нашата работа обаче не е да реформираме икономиката на блока", изтъкна той.

Потребителските цени в еврозоната спаднаха с 0,2% през декември, отчитайки първото си отстъпление на годишна база от 2009 г. насам.

Очаква се ЕЦБ да обяви програма за покупка на активи след заседанието си на 22 януари. Според прогнозите институцията ще задели за целта сума от около 500 млрд. евро, като конкретният формат на реализиране на програмата все още се изяснява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Двете глави не си говорят, но после ще слушаме оправдания и от двете в един глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ert
преди 9 години
Съмнява се, че няма да има инфлация?Ами да погледне само колко се обезцени еврото последните месеци и да не се съмнява. Вносните стоки дори и с някакъв лаг ще поскъпват, това е ясно. Така че и инфлацията няма да закъснее много, просто след няколко месеца ще се види, като вдигнат техниката внос от Азия и Щатите с едни 10-20% за начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още