IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Дълговият капан може да коства на Европа още едно изгубено десетилетие

Старият континент трябва да се откаже от политиката си на строги бюджетни икономии, посочва гуветньорът на АЦБ

12:09 | 29.01.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карни: Дълговият капан може да коства на Европа още едно изгубено десетилетие

Зоната на единната валута е попаднала в дългов капан, който може да ѝ струва второ загубено десетилетие, предупреждава гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, като призовава правителствата от блока да се откажат от строгите бюджетни ограничения.

"Трудно е да се избегне изводът, че, ако еврозоната беше държава, фискалната ѝ политика щеше да oказва значително по-голяма подкрепа", казва Карни в Дъблин. "Въпреки това тя е по-строга, отколкото във Великобритания, въпреки че Европа все още няма други механизми за ефективно споделяне на риска", добавя той.

"От началото на финансовата криза всички големи развити икономики са в капана на дълга, при който ниският растеж задълбочава тежестта на задълженията, което кара частния сектор да намалява допълнително разходите. Устойчивата икономическа слабост вреди на степента, в която се икономиките могат да се възстановяват. Уменията и капиталите атрофират. Служителите се обезсърчават и напускат работните места. Перспективите са в упадък и примката се стяга", предупреждава той в мрачна реч.

Говорейки по-нататък, Карни казва, че от дълго време неспособността да се завърши процеса на интеграция, в съчетание със засилените рестриктивни фискални политики, рискува да изпрати еврозоната още по-дълбоко в капана на дълговете, предава WBP Online.

"Hякои страни, включително САЩ и Великобритания, вече избягаха от този капан. Други в еврозоната потъват дълбоко", добавя гуверньорът.

Приветствайки решениетo на Европейската централна банка да започне да изкупува правителствен и частен дълг в собствен вариант на количествени улеснения, той предупреждава, че банката не е в състояние сама да премахне заплахата от продължителна стагнация. "Те (проблемите – бел. ред.) съществуват главно, защото в много отношения сегашното изграждане на еврозоната е недовършено", изтъква още Карни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
Ако погледнеш Европа като едно цяло дупка няма и дълговете са напълно управляеми! Проблемът е с няколко държави по периферията и нежеланието на тези в центъра да платят сметката на тези в периферията. Ако има консенсус и обща финансова политика, дълговите проблеми на Европа могат да изчезнат точно за една нощ!***Не само периферията ... всички са затънали до шиятта в л***йната... до шията...Трябва де се проумее - тия натрупани дългова НЕ могат да се изплатят... чисто математически, а да не говорим физически... Дай си една торба пари на бай пешо, като си се лакомил, че той ше ти върне 3 торби?! Ба?!? От де ве? Как ше стане това, физически? Вместо да си признаеш грешката, че не е трябвало да му даваш една торба, а само една шепа, и да се примириш с това, ти си готов да го убиеш, но да не се примириш със загубата?Да не им падне само пердето на бай Пешо, или на Бомбос Николакис?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 9 години
Германия дълго време се възползваше от ЕС - както като пазар , така и като слаба валута стимулираща износа и . Сега Германия не иска да върне парите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Ако погледнеш Европа като едно цяло дупка няма и дълговете са напълно управляеми! Проблемът е с няколко държави по периферията и нежеланието на тези в центъра да платят сметката на тези в периферията. Ако има консенсус и обща финансова политика, дълговите проблеми на Европа могат да изчезнат точно за една нощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Решението е в глобалните европейски облигации и или ЕЗ ще премине постепенно към тях или ще се разпадне*****Какви облигации ве, финансисте? Какви "хартийки" предлагаш пак? Не проумявате ли, че всички тия хартиени финансови шмекерлъци - акции, облигации, фючерси-мючерци и прочее бла бла... измислени с една едничка цел - покриване на дупката между лихвата и ръста (дохода), водят ... на никъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
е , няма как или стават СЕЩ или страни като Русия, Китай, Турция и т.н ще ги доминират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Европейски облигации могат да се пуснат единствено ако от финансова гледна точка Европа стане федерация и е отнеме националния суверенитет върху финансовата политика на отделните държави.Много стъпки се направиха в тази посока, но все още се далече от идеалното положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
Карни: Дълговият капан може да коства на Европа още едно изгубено десетилетие***Ами отпишете дълговете ве, толкова ли не може да го проумеете?!? Кой разумен човек ще покрива дълг ... с нов дълг, идващ от нови, кухи пари?! Ето от къде идва "дълговата спирала"!!Имало е "сделка", тя се оказала силно губеща за едната страна, и малко по-малко губеща за другата. Ами затваряш позицията (на загуба) и продължаваш напред... какво тук не е ясно. Ако по-малко губещата страна, иска да изтиска до край силно губещата, така, че да излезе на "+", като при това я "убие", каво ще постигне? Печалба ли? А доверие, в резултат на което ше има все по-малко желаещи да се "качат на клона"... дали ще има? ОТПИСВАЙ ... и всичко ше живне на момента! Всичко друго води непредсказуеми последици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 9 години
Решението е в глобалните европейски облигации и или ЕЗ ще премине постепенно към тях или ще се разпадне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още