IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Количествените улеснения са абсолютно необходими на Европа

Промените на паричната политика не дават средносрочен просперитет, но създават условия за това, заяви гуверньорът на АЦБ

14:54 | 23.01.15 г.
Марк Карни: Количествените улеснения са абсолютно необходими на Европа

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни аплодира знаменателната първа програма за количествено облекчаване, която бе представена в четвъртък от Европейската централна банка (ЕЦБ). По думите му стъпката е основа за по-голям просперитет в Европа, предава WBP Online.

"Приветствам стъпката, която ЕЦБ предприе вчера", заяви Карни по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Те (промените в паричната политика – бел. ред.) са абсолютно необходими, за да се запазят перспективите за средносрочния просперитет в Европа. Те не дават средносрочен просперитет, а просто създават условия за това", посочи гуверньорът на АЦБ.

Неговите коментари последваха по-ранното изявление на британския министър на финансите Джордж Озбърн, който също приветства решението късно в четвъртък, но предупреди, че това няма да бъде достатъчно.

"Мисля, че това е добре дошло действие от страна на ЕЦБ, но действията на централната банка са необходими, но не и достатъчни за възстановяването на Европа", изтъкна министърът пред Bloomberg.

В четвъртък ЕЦБ обяви, че ще започне пълномащабно количествено облекчаване в отчаян опит да се съживи възстановяването на европейската икономика, която е засегната от опасенията за изпадане в дефлационна спирала.

Базираната във Франкфурт банка заяви, че ще изкупува държавни и корпоративни облигации на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г., разширявайки в крайна сметка баланса си с над 1 трлн. евро.

Малко преди пресконференцията на Драги ЕЦБ запази основния си лихвен процент при рекордно ниските 0,05 на сто. Освен това банката остави без изменение и ставката по пределното кредитно улеснение на ниво от 0,30%. Лихвата по депозитите пък бе запазена при отрицателната стойност от -0,20%.

И трите ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г. Оттогава насам няколко от най-високопоставените ръководители на институцията посочиха, че лихвите вероятно няма да бъдат понижавани повече, тъй като това не би оказало съществено влияние върху икономиката.

ЕЦБ вече представи "извънредни" политически мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната, включително програми за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа. Въпреки това инфлацията остава ниска. В тази връзка при предишните си пресконференции Драги сигнализира нееднократно готовността си да предприеме още по-стимулиращи мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още