IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основната лихва от 0,05%, пазарите очакват речта на Драги

Според източници на CNBC институцията планира да изкупува облигации на стойност 50 млрд. евро на месец

15:09 | 22.01.15 г. 2
ЕЦБ запази основната лихва от 0,05%, пазарите очакват речта на Драги

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния си лихвен процент при рекордно ниските 0,05 на сто в четвъртък. Пазарните участници обаче са в очакване на започващата в 15:30 часа пресконференция на президента на институцията Марио Драги, който вероятно ще обяви началото на количественото облекчаване в еврозоната.

Освен основната лихва банката запази и ставката по пределното кредитно улеснение при 0,30%. Лихвата по депозитите пък бе запазена при отрицателната стойност от -0,20%.

Очакванията за предстоящата пресконференция са големи. Според мнозина Драги ще обяви началото на първата в историята на еврозоната програма за изкупуване на държавни облигации. Основната причина е ниската инфлация в блока, която се забави до отрицателната стойност от -0,2% през декември.

Според източници на CNBC ЕЦБ планира да изкупува облигации на стойност 50 млрд. евро на месец. Времетраенето на програмата пък ще е минимум една година. Схемата ще е подобна на това, което реализираха по-рано Федералния резерв на САЩ и централните банки на Япония и Англия.

Над 90 на сто от 60-те икономисти, анкетирани от Bloomberg между 9 януари и 16 януари, очакват ЕЦБ да обяви началото на покупките на държавни ценни книжа. Медианната прогноза за размера на програмата е 550 млрд. евро.

ЕЦБ вече "извънредни" политически мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната, включително програми за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа. Въпреки това инфлацията остава ниска. В тази връзка при предишните си пресконференции Драги сигнализира нееднократно готовността си да предприеме още по-стимулиращи мерки.

Ситуацията с европейската икономика е в основата и на дебатите на политиците и корпоративни лидери, които през тази седмица се събират на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Ние ги подкрепяме в разхлабването на паричната политика. Това е задължително... Ако погледнете икономическите перспективи, те са много слаби", каза по време на форума Джу Мин, заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд.

Малко преди началото на изявлението на Марио Драги еврото поскъпва с 0,16 на сто до 1,1628 за един долар.

Очаквайте подробности!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Идеално. Сега ФЕД ако забавят малко вдигането на лихвата ще има 1-2 месеца на малко по-силно евро... докато гърците пак не омажат положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Tobywolf
преди 9 години
Човекът обяви покупки в размер на 60 млрд. Е на месец... А дано и на нашата борса и повлияе нещо, ама надали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още