IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика нарасна с 0,7% през четвъртото тримесечие

Постигнатият резултат надхвърли очакванията на експертите за разширение от 0,5%

11:06 | 30.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанската икономика нарасна с 0,7% през четвъртото тримесечие

Испанската икономика отчете разширяване през четвъртото тримесечие, което предполага, че възстановяването набира скорост след годините на тежка рецесия, предава WBP Online.

Предварителните данни показват, че четвъртата по големина икономика в еврозоната е отчела покачване на своя брутен вътрешен продукт (БВП) от 0,7% на тримесечна база в периода октомври-декември. Тримесечие по-рано бе постигнато разширение от 0,5%.

Постигнатият резултат надхвърли пазарните нагласи за ръст от 0,5%.

Ако предварителните данни бъдат потвърдени, изминалото тримесечие ще се окаже шестото поредно на растеж в Испания.

Измерена на годишна база, испанската икономика прибавя 2% след покачванията през второто и третото тримесечие на 2014 г. от съответно 1,2% и 1,6%. Пазарните оценки залагаха на ръст на БВП с 1,9%.

Други данни също сочат за продължаване на възстановяването в Испания. Индексът на мениджърските поръчки в производствения сектор остава на зелена територия вече повече от година. Данните на Markit Economics показаха, че секторният PMI индекс е достигнал 53,8 пункта през декември след 54,7 пункта месец по-рано.

Испанският сектор на услугите също отчете положителен резултат, разширявайки се за 14-и пореден месец. Измерителят нарасна до 54,3 пункта през декември след 52,7 пункта в предходния месец.

Равнището на безработицата в страната нарасна до 23,7% през четвъртото тримесечие на 2014 г. в сравнение с 23,7% в периода юли-септември. Въпреки че нивото е високо, то е под рекорда от първото тримесечие на 2013 г. – 26,9%.

Според последните очаквания на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие испанската икономика се е разширила с 1,8% през 2014 г., което е леко над прогнозите за ръст от 1,7% през 2015 г. Икономическите условия в страната като цяло се възприемат положително, след като и Европейската комисия прогнозира икономически растеж на Испания от 1,2% за 2014 г. и разширяване от 1,7% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още