IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да не изпълни бюджетните си цели

Страната отново може да не постигне целта си за ниво на дефицита за 2015 г. от 4,1% от БВП, предупреждава Сметната палата

21:21 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция може да не изпълни бюджетните си цели

Франция е заплашена от неуспех в усилията си за намаляване на дълга.  Постигането на правителствената цел за ниво на дефицита за 2015 г. от 4,1% от брутния вътрешен продукт е "несигурно", заяви ръководителят на Сметната палата на страната Дидие Миго в сряда в Париж, цитиран от Ройтерс.

Същевременно той призова правителството да процедира внимателно с публичните средства. В противен случай страната рискува загуба на доверието от страна на международните финансови пазари.

Говорител на правителството заяви, че няма промяна в досегашните цели.

Франция вече многократно пропусна целите си за намаляване на дефицита. Страната страда от спад на икономиката и рекордна безработица, което отразява на данъчните приходи и по този начин и на държавния бюджет.  

Новата прогноза на ЕК за бюджетния дефицит на Франция за 2015 г. и 2016 г. е 4,1%. Очакванията са занижени спрямо предишната от 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2015 г. и 4,7% за 2016 г. Въпреки ревизията обаче тези цифри остават значително над правилото на ЕС за дефицит в рамките на 3% от БВП. 

Структурният дефицит, който изключва ефекта на икономическия цикъл и еднократните приходи и разходи, също не оправдава очакванията.

Финансовите министри от ЕС неколкократно призовават Франция да намали структурния дефицит с 1,3% от БВП през 2013 г., с 0,8% от БВП през 2014 г. и отново с 0,8% през 2015 г. Данните на ЕК показват, че Франция е успяла да намали структурния дефицит едва с 1% през 2013 г. и с 0,4% през 2014 г.

Според изчисленията на ЕК намалението през 2015 г. най-вероятно ще е едва 0,3% и структурният дефицит ще се повиши отново с 0,4% от БВП през 2016 г.

Заради икономиката, която едвам расте през последните три години, и бюджетния дефицит, който се повишава минимално в края на 2014 г. за пръв път от 5 години, президентът Франсоа Оланд е подложен на яростен натиск от европейските си партньори да ускори икономическата модернизация с цел стимулиране на икономическото възстановяване на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още