IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвата на европейския междубанков пазар спадна под 0% за първи път в историята

Тримесечният EURIBOR отстъпи до -0,001% под натиска на количествените улеснения на ЕЦБ

15:23 | 21.04.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвата на европейския междубанков пазар спадна под 0% за първи път в историята

Банките в еврозоната вече може да плащат, за да предоставят заеми на други кредитори, след като тримесечната междубанкова лихвена ставка премина на отрицателна територия след началото на програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава Bloomberg.

Тримесечният европейски междубанков лихвен процент, или EURIBOR, спадна до -0,001% във вторник според данни на Европейския институт за паричните пазари. Това е първото отрицателно ниво, откакто Bloomberg започна да събира данните в края на 1998 г. Индексът представлява средната лихва, при която банките в региона съобщава, че се кредитират една друга в евро за срок от три месеца.

Лихвените ставки отстъпиха рязко в последните месеци след няколко последователни хода от страна на ЕЦБ. През юни институцията въведе отрицателна депозитна лихва, което означава, че търговските кредитори са длъжни да плащат такса за предоставянето на техните свободните парични средства в базираната във Франкфурт ЕЦБ. Водената от Марио Драги банка понижи ставката още веднъж до -0,2% през септември. След това през март тази година пък централната банка започна да изкупува държавни облигации за до 60 млрд. евро на месец.

"Излишната ликвидност продължава да се влива в системата седмица след седмица поради програмата за количествено облекчаване", заяви Николаос Панигирцоглу, стратег в JPMorgan Chase & Co в Лондон. "Банките се оказват затрупани с депозити, но те не искат да плащат на ЕЦБ за поставяне на парите им там. Вместо това те предпочитат да отпускат заеми на междубанковия пазар".

Драги заяви на 15 април, че централната банка възнамерява да продължи своята програма до края на септември 2016 г., какъвто бе и предварителният план.

Лесните пари в Европа все повече влияят както на краткосрочните, така и на дългосрочните заеми, като и двата вида са от съществено значение за нормалното функциониране на финансовите пазари.

"Това повдига въпроси за ефективността на политиката", коментира Лена Комилева, главен икономист в G Plus Economics Ltd в Лондон. "Рискът е, че отрицателната доходност (по ДЦК – бел. ред.) може да дисбалансира пазарите, което да доведе до по-малко кредитополучатели или спестители".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
ИДВАТ 3 ПЛАНЕТАРНИ КАТАСТРОФИ И МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНАТ АКО СЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИТЕ МЕРКИ Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и съм описал основните стратегии https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофи и за финансовата е най-лесно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
ЕЦБ даде над 1 трилион евро с 0,5% лихва на частни банки в Испания и Италия (над 500млрд.) за да купуват ДЦК с 4-7% и т.н. сега вече смешниците от ЕЦБ купуват сами ДЦК и акции на фирми което е надуване на балони Дадени са 23 трилиона за спасяване на банките със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://***.dokumentalni.com/?p=898Проф. Кръстьо Петков каза ,че с манипулациите на LIBOR са откраднати 8 трилиона долара - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746 Още кражби за трилиони - http://30dumi.eu/2013/10/shvejtsariya-se-gotvi-da-razkrie-izmama-v-svetovni-mashtabi/#ixzz2h2yJDPOqХерман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от ошфорки - в света се въртят 26-32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo Трябва енциклопедии да се напишат как са грабени хората с ''вратички'' и т.н. методи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Хубавото е ,че се хванаха в собствените си мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работи и как са ограбвани хората през последните 100год. Така наречените кризи на капитализма или ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и професора обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ ,и филма го има тук - http://***.dokumentalni.com/?p=985Темата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
rainmaker
преди 9 години
кредити с отрицателна лихва ала бала.QE в европа както се случи в USA ще доведе до слабо увеличаване на кредитирането и основно до допълнителна инфлация на активите. така че навреме се ориентираите.въпореки че повечето дървени кумунисти философи тук едва ли има какво да инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
GKaloferov
преди 9 години
Следва да се купува DAX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
От тук на сетне количеството няма значение - те. количествените улеснения се обезсмислят именно защото са количествени :) - ако никой не ще да вземе е 1 лев , няма значение дали предлагаш 10 , 100 или повече . А лихвите не могат да слязат още , защото ще се започне чисто техническо източване на ЕЦБ , без да се раздават реални кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Тъкмо обратното е, това означава, кухи банки зомби с огромни дългове и никакви пари в тях, които не са в състояние да кредитират никого, а данъкоплатеца плаща плаща безумието на банкерското съсловие чрез инфлация. Явно, че нищо не сте научили от кризата във Великобритания през 70-те и Япония през 80-те години на миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Скоро ще видим 1 EUR = 0.8 USD и литър бензин на цена 4.5 лв. Нали не се заблуждавате, че има безплатен обяд на този свят??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още