IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания забавиха растежа си през май

Основният натиск върху потребителското търсене дойде от студеното време в страната

12:16 | 18.06.15 г.
Продажбите на дребно във Великобритания забавиха растежа си през май

Продажбите на британските търговци на дребно нараснаха с по-бавни темпове през май, показаха официалните данни в четвъртък. Една от причините бе студеното време, което засегна продажбите на облекло, предава MarketWatch.

Обемът на продажбите на дребно във Великобритания ce покачи с 0,2% на месечна база, заяви Службата за национална статистика (ONS). Измерен на годишна база пък, индикаторът отчете 4,6% ръст в сравнение с май 2014 г.

Резултатът съвпадна с това, което икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal през миналата седмица, очакваха.

По-голямата част от забавянето се дължи на силния спад в продажбите на дрехи и обувки. Според анализа на ONS периодът на ниски температури е накарал домакинствата да отложат подновяването на техните гардероби. Магазините за дрехи се възползваха от топлия април, въпреки че ревизията на официалните данни показа, че ръстът е бил по-нисък от предварителната оценка.

За разлика от това продажбите на храни се покачиха леко, за да нараснат с най-бързия си темп на месечна база от декември миналата година.

Икономиката на Великобритания нарасна с по-бавен темп през първото тримесечие на 2015 г. според официалните данни. Основният натиск дойде от забавящата се активност в производствения сектор, която дойде въпреки спада на цените на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още