IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският баланс на Великобритания спадна до 13-месечно дъно през април

Износът на стоки допринесе най-много за добрите данни

12:34 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският баланс на Великобритания спадна до 13-месечно дъно през април

Търговският баланс на Великобритания отчете по-добър от очакваното резултат през април, свивайки се до 1,2 млрд. паунда спрямо 3,1 млрд. паунда през март, показаха последните данни на Службата за национална статистика (ONS). Резултатът е най-ниският за последните 13 месеца.

По-добрата от очакваното цифра се дължи на износа на стоки, който нарасна със 700 млн. паунда през април, воден основно от ръста с 400 млн. паунда в експорта на химикали, предава WBP Online.

Междувременно вносът на стоки спадна с 1,5 млрд. паунда през април. Стойността на вноса на горива продължи да намалява силно. Покачване се наблюдава единствено при импорта на произведения на изкуството и мебели. 

Износът за ЕС нарасна, главно за Германия, докато вносът от Евросъюза отстъпи. Сходна е и ситуацията при страните извън ЕС. Впечатление прави вносът от Южна Корея, стимулиран от разходите за кораби и лодки.

Данните от ONS също така показаха, че търговският дефицит през първото тримесечие е ревизиран нагоре след покачвания и на износа, и на вноса. Същевременно общият търговски баланс за 2014 г. бе ревизиран надолу до 35,4 млрд. паунда, което е с 1,6 млрд. паунда по-ниско от първоначалните оценки, публикувани през февруари.

Въпреки обещаващите данни за износа през април Конфедерацията на британската индустрия (CBI) предупреди в последната си икономическа прогноза, че износителите са изправени пред предизвикателства, свързани с "все още слабите пазари за износ и силата на паунда спрямо еврото.

"Въпреки че очакваме известно подобрение в ръста на износа през следващите няколко години, растежът на вноса също е вероятно да нарасне стабилно на фона на силното вътрешно търсене", посочи CBI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още