IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка отново не повиши основния лихвен процент

Банката иска пазарите да се адаптират към ситуацията след изборите преди да промени политиката си

16:36 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) заяви в понеделник, че ще запази основния лихвен процент на нивото от 0,5% от март 2009 г. насам, докато пазарите не се адаптират към ситуацията след победата на консервативната партия на парламентарните избори от миналата седмица, съобщава New York Times.

Фискалното затягане беше ключов елемент в кампанията на консерваторите, водени от министър-председателя Дейвид Камерън. Много икономисти предвиждаха, че ако партията победи, централната банка отново ще отложи повишаването на лихвения процент. Идеята на АЦБ е да смекчи въздействието от съкращенията на разходите чрез ниски лихвени проценти, за да насърчи кредитирането и други икономически действия.

Алън Монкс, икономист на JPMorgan, намали прогнозата си за икономически ръст на Великобритания за 2016 г. от 2,6% на 2,3%, базирайки се на очакваните бюджетни съкращения. Консерваторите заявиха, че до 2019 г. ще премахнат общия дефицит, който сега е около 5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Самюел Туумс, старши икономист за Великобритания в Capital Economics в Лондон, заяви през миналата седмица, че „икономиката продължава да се движи към повторно голямо засилване на фискалния натиск през следващата година“. Според други икономисти обаче ситуацията е доста по-сложна.

Икономическият ръст на Великобритания отчита забавяне до 0,3% за първото тримесечие, като нивото му е двойно по-малко от последното тримесечие на 2014 г. Камерън обеща да свика референдум за това дали Великобритания трябва да напусне Европейския съюз (ЕС), което също засили икономическата несигурност. Въпреки прогнозите на централната банка за растеж на заплатите с 3,5% през 2015 г., засега този ръст е много по-бавен. Всички тези фактори сочат, че лихвеният процент вероятно ще останат нисък за още дълго време.

Факторите, които движат страната към „нормализация“, или иначе казано по-високи лихвени проценти, са по-високите цени на петрола и еврозоната, която е в по-добра форма в сравнение с февруари, когато централната банка представи последния си доклад за инфлацията. Несигурността около изборите също вече я няма.

„На пазара липсва особена стабилност относно това какво следва“, казва Дейвид Тинсли, главен икономист за Великобритания в UBS. В един момент пазарът очаква лихвените проценти да се вдигнат през другото лято, а в следващия момент – да се вдигнат през другата пролет. „Освен ако не е налице по-ясна представа за ръста на заплатите, ситуацията ще бъде такава“, допълва той.

Консерваторите спечелиха изборите през миналата седмица, въпреки проучванията на общественото мнение, че резултатите ще са почти равни. Либералните демократи, които бяха в управляващата коалиция заедно с консерваторите, загубиха няколко места, също както и партията на лейбъристите. Шотландската национална партия отбеляза добра победа, което означава, че Камерън ще трябва добре да обмисли колко власт да предостави на Шотландия.

В сряда се очаква АЦБ да представи последните си икономически прогнози в нов доклад за инфлацията. Инфлацията във Великобритания е 0% за последните два месеца в резултат на по-ниските цени на петрола и хранителните продукти. По принцип централната банка се стреми към 2% инфлация. През февруари обаче тя прогнозира, че инфлацията ще падне за кратко под нулата през второто тримесечие.

Въпреки икономическият ръст от 2,6% през миналата година, заплатите останаха без промяна заради последиците от финансовата криза от 2008 г. Проблемът беше особено важен на изборите, като лейбъристите се опитваха да се възползват от слабия ръст на заплатите, за да докажат, че само малка част от британците усещат ползите от възстановяването. Консерваторите пък се възползваха от силните икономически данни и заявиха, че се нуждаят от повече време, за да могат повече хора да почувстват резултатите от икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още