IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерваторите спечелиха мнозинство в британския парламент

Лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд подаде оставка след пет години начело на опозицията

16:07 | 08.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Консервативната партия постигна изненадващо голяма победа на парламентарните избори във Великобритания въпреки предварителните очаквания за изключително оспорвано състезание с Лейбъристката партия.

Според последните данни на BBC торите са спечелили най-малко 326 места, което им дава мнозинство в 650-членния британски парламент.

Същевременно лейбъристите са спечелили едва 232 места, докато бившите коалиционни партньори на консерваторите - либералдемократите - ще имат нищожните 8 места.

"Мажоритарното правителство е по-отговорно", заяви премиерът Дейвид Камерън в реч от прага на "Даунинг Стрийт" 10 в Лондон, като благодари на бившия си коалиционен партньор и лидер на Либералните демократи Ник Клег.

Той обеща също да продължи с обещания референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз (ЕС).

"Да, ние ще проведем този референдум за Европа", потвърди Камерън в своето изказване от "Даунинг Стрийт".

Несигурността около излизането от икономическия и политически съюз има потенциала да стресне пазарите в дългосрочен план.

Междувременно след пет години начело на Лейбъристката партия Ед Милибанд съобщи решението си да се оттегли след краха на парламентарните избори на Острова.

Милибанд каза, че поема "абсолютна и обща отговорност" за лошите изборни резултати. Освен това той благодари на колегите си за тяхната усилена работа както преди, така и по време на самата кампания.

"Аз поемам абсолютна и обща отговорност за резултата и поражението при тези избори", изтъкна той. "Това не е речта, която исках да направя днес. Аз вярвах, че на Великобритания е необходим ляво правителство, но народът гласува по друг начин".

"Великобритания се нуждае от силна Лейбъристка партия. Великобритания се нуждае от Лейбъристката партия, която може да се възстанови след тези избори, за да имаме правителство, което да държи отново на трудещите се хора", допълни Милибанд.

Същевременно изборната победа на премиера Камерън може да има последици за кредитния рейтинг на Великобритания, ако доведе до излизане на страната от ЕС, посочи рейтинговата агенция Moody's. 

"Изборният резултат няма да има влияние върху рейтинга на Великобритания. Ако обаче планът на Консервативната партия за референдум за членството в ЕС доведе до излизане на страната от Общността, то това би могло да има последици за цялата икономика, включително за кредитния рейтинг", заявиха от агенцията.

Мнозина са убедени, че има възможност Брюксел да направи достатъчно промени, за да задържи Великобритания, макар да е малко вероятно през двегодишния период да бъдат постигнати принципни реформи в начина на работа на ЕС.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Поправям се! На северозапад. Добре ще е да има възможност за редакция на постовете, скъпи колеги от Investor
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Сега да очакване драма, но този път не на юг от нас, а на североизток. Тази очаквам да е дори по-мъчителна за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
И сега айде думаната от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още