IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на торите повиши курса на лирата

Като вълна в Уестминстърския дворец в Лондон ще влязат шотландските националисти, които отнесоха 58 от 59–те шотландски мандата

08:16 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Курсът на британската лира се повиши спрямо щатския долар и еврото в Токио, след като медиите обявиха победа за консерваторите в парламентарните избори във Великобритания, предаде AFP, цитирана от БТА.  Към 22.25 ч. по Гринуич 1 британска лира се обменяше за  1,5425 щатски долар, спрямо 1,5262 в 21.00 ч. по Гринуич.

Европейската валута също изгуби позиции спрямо британската  лира - 0,7286 лира за едно евро спрямо 0,7382 в 21.00 ч. по  Гринуич.

Британските консерватори може би ще имат резултат, близък до абсолютното мнозинство. Торите вероятно ще получат 316 депутати в 650-местния парламент, докато основният им съперник – лейбъристите - ще трябва да се задоволи с 239.

Като вълна в Уестминстърския дворец в Лондон ще влязат шотландските националисти, които отнесоха 58 от 59–те шотландски мандата на парламентарните избори. 

Либералните демократи губят почти всичките си парламентарни представители и остават с 10, показват данните на екзитпола за BBC, ITN и Sky. Ако предвиждането е правилно, това ще остави партията на Ник Клег само с 10 депутати.

Самият Клег запази депутатското си място в избирателния район Шефилд Халам, Северна Англия, след парламентарните избори вчера, които се превърнаха  в поражение за неговата партия, младши партньор в управляващата досега коалиция. 

Ако победата на консерваторите се потвърди, министър-председателят Дейвид Камерън ще може да разчита на втори мандат на "Даунинг Стрийт" 10. Ако мандатите не стигнат да управляват сами, съюзниците от коалицията (либералдемократи) изглежда ще могат да му осигурят недостигащите.

Ултрадясната партия  Ukip на Найджъл Фараж, която настоява за излизане на Великобритания от Европейския съюз, получи според прогнозите две места в парламента - също като Зелените. През 2010 г. партията спечели само 3,1% от гласовете и не успя да вкара представител в парламента. 

Кметът на Лондон Борис Джонсън след седемгодишно отсъствие отново се върна в британския парламент, след като спечели депутатското място (по традиция "запазено" за консерваторите) в избирателния район Ъхсбридж енд Саут Руислип. Преди вчерашните избори Джонсън бе заявил, че планира да съчетава задълженията на кмет и депутат през следващата година. Преди това той бе член на парламента от 2001 до 2008 година. Смятан е от някои наблюдатели за бъдещият лидер на консерваторите. 

Кандидатката на Шотландската национална партия (ШНП), 20-годишната студентка по политология Мхеъри Блак, спечели място в следващия британски парламент, с което стана най-младият британски депутат от векове. Блак спечели мястото в избирателния район Пейсли и Ренфрюшър Саут, побеждавайки една от централните фигури на Лейбъристката партия Дъглас Александър. Тя става най-младият депутат в британския парламент от 1667 г. насам.

Ето как ще изглежда новият парламент, ако предвижданията се окажат правилни:

Консерватори: 316 места
Лейбъристи: 239
Шотландски националисти (SNP): 58
Либерални демократи: 10
Независимата партия на Великобритания (UKIP): 2
Зелената партия: 2 

Това е най-точното проучване на изборите преди окончателните резултати да бъдат обявени в ранните часове на петъчната сутрин, защото то показва как хората са гласували, а не как ще гласуват, отбелязва Independent.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още