IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бизнесът се страхува от Brexit

От икономическа гледна точка едно излизане на Великобритания от ЕС би било губещо за всички в Европа, особено за англичаните

16:44 | 07.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз без Великобритания? За компаниите от двете страни на Ла Манша това е много неприятен сценарий. Но ако министър-председателят Дейвид Камерън спечели днешните парламентарни избори, то Великобритания се доближава до оттегляне от ЕС. Защото консервативният политик обяви предварително, че най-късно през 2017 г. ще организира референдум за традиционно евроскептичните британци за оставането или напускането на ЕС от страната.

Дали ще се стигне до там все още не е ясно. Това, което изглежда сигурно, е, че от гледна точка на бизнес лидерите един Brexit (излизане на Великобритания от ЕС - бел. ред.) ще бъде лоша новина - както за Великобритания, така и за останалата част от ЕС. Консенсусно мнение има и за това, че последиците за Великобритания ще бъдат много по-сериозни, отколкото за другите страни членки на ЕС.

Основната причина е, че Великобритания вероятно ще трябва да излезе от европейския вътрешен пазар. По този начин местните компании ще загубят своя свободен достъп и ще трябва да се откажат от предимството на свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги. Обратно – ще стане по-сложно и по-скъпо за европейските компании да правят бизнес в Обединеното кралство. Излизането ще увеличи значително стойността на търговията между ЕС и Великобритания и ще свие търговската дейност. 

Цифрите са еднозначни. Заради Brexit британският брутен вътрешен продукт може да се свие с до 14 процента или 313 млрд. евро до 2030 г., прогнозира проучване на фондация Bertelsmann и института Ifo. Спестявания, като например отпадането на плащанията за бюджета на ЕС, които в момента възлизат на около 0,5 на сто от БВП на Великобритания, няма да могат да компенсират икономическите загуби. Отделните британски сектори ще бъдат засегнати по различен твърди. Химическата промишленост може да загуби почти единадесет процента от стойността си, финансовите услуги - почти пет процента. 

За останалата част от еврозоната цената ще бъде по-ниска, но все пак - висока. Загубите за Германия се оценяват от изследване на почти 58 млрд. евро. Плащанията на Великобритания за бюджета на ЕС ще трябва да се поемат от други държави. Федералната република би внасяла всяка година около 2,5 милиарда евро повече, отколкото досега. 

„От икономическа гледна точка един Brexit би бил губеща новина за всички в Европа, особено за англичаните", заяви председателят на Bertelsmann Аарт Де Гаус. „В допълнение към икономическите последствия това би било и отстъпление за европейска интеграция и ролята на Европа в света", пояснява той, цитиран от DPA.

„За да може индустрията на Европа да издържи на жестокия конкурентен натиск, ЕС се нуждае от голям и динамичен пазар", казва ръководителят на френския промишлен концерн Air Liquide, Беноа Потие. Той е и председател на асоциацията ERT, в която са включени повече от 50 мениджъри и членове на надзорните съвети на европейски концерни.

Други се опасяват, че след евентуалното напускане на Великобритания ЕС може да загуби част от своето влияние и така например би отслабил позициите си спрямо САЩ и Китай по отношение на търговски спорове. 

Повече за изборите във Великобритания можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Защо наистина Великобритания иска да напусне Евросъюза,това с бюрократите есамо част от проблема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 23
Stefan--L
преди 8 години
ЕС е такова хубаво нещо че след 8 годишният ни престои от 5 милиона Българи имаме 1,5 млиона живеещи под прага на бедноста, 2 милиона работещи бедни с заплати 300-500лв на месец и 1,5 милиона пенсионери и деца ! Ееее това ли беше мечтаният ЕС та ние по добре да си бяхме държали бай Тошо там беше 1000 пъти по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 18
nobel
преди 8 години
Не мога да разбера защо членуването или нечленуване в такава бюрократична структура, каквато е Европейският съюз трябва да пречи или помага на бизнеса? Че то това си е чисто изнудване: "Ела при нас, за да си добре, защото излезеш ли ще си зле". Даже и според господа наш Иисус Христос имаме право на свободна воля. Явно чиновниците от Брюксел са решили, че те са повече от Бог и те и никой друг трябва да управлява съдбините ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още