IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборният шок за Великобритания

Дълбоката политическа пропаст, която дели Шотландия от останалата част на острова, хвърля сянка над британското единство

09:13 | 08.05.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Подръжници на Шотландската национална партия празнуват резултатите в Глазгоу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Подръжници на Шотландската национална партия празнуват резултатите в Глазгоу. Снимка: Ройтерс

Редица шокове донесе със себе си т.нар. Exit Poll – прогнозата за изборните резултати във Великобритания. Докато предварителните анкети предвиждаха доста оспорвана надпревара между торите и лейбъристите, в крайна сметка Консерваторите станаха ясно изразен победител във вота. Според прогнозите те успяха да повишат местата си до 316, докато лейбъристите ще загубят 19 места и ще имат само 239, с цели 77 по-малко от торите.

Но на Дейвид Камерън му липсва парламентарното мнозинство сред 650 места в парламента – 326, тоест още десет, така че той ще трябва отново да сформира коалиция. Но и тя все още не е сигурна, предава Ройтерс.

И това е вторият шок от изборната нощ: досегашният коалиционен партньор, либералдемократите, според прогнозата губят 47 от своите досегашни 57 места. Така може да се окаже, че имат само тези десет места, които ще са необходими за повторно сформиране на коалиция.

С общо 326 депутати коалицията ще притежава тънкото мнозинство от само един глас. Досега имаше 73. Ръководителят на Либералнодемократическата партия Ник Клег съобщи, че ще инициира разговори за бъдещето си. Бившият партиен лидер Пади Ашдаун пък заяви само: „Ако тази прогноза е вярна, аз ще си изям публично шапката".

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд призна, че не е изпълнил целите си. В петък сутринта той заяви, че това е „разочароваща нощ" за неговата партия. „Ние не сме постигнали победите в Англия и Уелс, на които се надявахме".

Загубата на лейбъристите е особено впечатляваща, ако погледнем към Шотландия, досега крепост на тази партия. Там шотландските националисти почти заличиха всички останали, като спечелиха 58 места в 59-членния шотландски парламент. Убедителна победа, която сега разделя сериозно северната част на острова от останалата част на Кралството. 

В Глазгоу например една 20-годишна студентка детронира лидера на кампанията на лейбъристите и външен министър в сянка Дъглас Александър, който в правителството на Гордън Браун (2007-2010 г.) все още беше външен министър.

Както се очакваше, Британската партия на независимостта (UKIP) постигна сериозен ръст на гласовете, които обаче заради британската пряка избирателна система няма да може да се трансформират в места. Според прогнозите UKIP няма да има повече от двама депутата.

Но с 15% от гласовете в страната UKIP на Найджъл Фараж изпревари дори и либералните демократи и с това ще остане важна силна на Острова.

Силното представяне на UKIP, а в същото време незначителното му присъствие в парламента, е доказателство за „демократичния дефицит" на местната избирателна система. По същество тя се грижи за това всички гласове на победените кандидати от всеки избирателен район да са изгубени. Този въпрос излиза на преден план сега в съзнанието на британците.

Въздишката на облекчение след първите преброявания в редицата на консерваторите обаче бързо премина. Шотландия ликува, за разлика от това разочарование се появи на лицата на лейбъристите. Въпреки че сега изглежда, че през 2017 г. ще има британски референдум за членството в Европейския съюз, онези, които познават Камерън и неговата линия на поведение, знаят, че търсенето на компромиси може да започне много скоро.

Но дълбоката политическа пропаст, която дели Шотландия от останалата част на острова, хвърля сянка над британското единство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
"Третият път" на Блеър изглежда довършва Лейбъристите на Острова. През цялата кампания чисто десни лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Къде вървят? Нарастващата популярност на националистите е най-сигурния индикатор, че не вървят, а подкрепата за тях расте повсеместно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Модела си работеше, докато Костов не стана наистина десен. Тогава активираха Симо, който ... мамата не на двупартийната а на всякаква система и турна началото на дивия популизъм, който ни управлява от тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
LuckyYou
преди 8 години
Нещата в Европа си вървят и то много добре. Ама ГЕРБ и ДПС - настоящите комунисти като управляват България и това е единственото място където не върви. И ти си мислиш, че цяла Европа не върви, щото виждаш само тука какво е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
LuckyYou
преди 8 години
Ама те и ДПС са бивши комунисти. ГЕРБ също - та нали лидерът им си пази още партийната книжка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
LuckyYou
преди 8 години
Ако бяхме като в Англия - ГЕРБ и ДПС в парламента. Те така или иначе са си само те управляващи в момента де :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
LuckyYou
преди 8 години
329 от 650 места за консерваторите - пълно мнозинство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
LuckyYou
преди 8 години
По последни данни консерваторите имат пълно мнозинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още