fallback

Износът на Япония се възстанови през юни

Търговският баланс на страната излезе на дефицит от 69 млрд. йени при очаквания за излишък от 5,4 млрд. йени

09:47 | 23.07.15 г.

Износът на Япония се възстанови през юни, подхранван от укрепването на търсенето от чужбина, но вносът остана слаб поради ефекта на по-ниските цени на суровините, показаха представените в четвъртък данни.

Експортът нарасна с 9,5% на годишна база през юни, най-бързият темп на ускорение за последните пет месеца, след увеличението с 2,4% през май. Резултатът обаче остана под консенсусната оценката в анкетата на Ройтерс, която бе за равнище от 10 на сто.

Вносът междувременно отстъпи с 2,9% на годишна база през миналия месец при прогнози за спад с 4%. През май понижението бе с 8,7%, пише Ройтерс.

По този начин търговският баланс се размина значително с прогнозите и отчете дефицит от 69 млрд. йени (556,54 млн. долара) при очаквания за излишък в размер на 5,4 млрд. йени.

Икономистите отдадоха възстановяването на износа на възраждането на търсенето от САЩ. Японският експорт за най-голямата икономика в света нарасна с почти 18% на годишна база през юни.

"Износът на Япония зависи от растежа на американската икономика. Растежът на САЩ бе слаб през първото тримесечие, но това вече е преборено", каза Taкуджи Aйдa, главен икономист за Япония в Société Générale.

"Като цяло, ние очакваме възстановяването при износа да продължи във втората половина на годината. Това ще подпомогне растежа на БВП и оперативната печалба на производствения сектор на Япония", каза той.

"Въпреки че вносът остана слаб, отразявайки спада в цените на петрола, вътрешното търсене в икономиката започна да се възстановява", коментира експертът. "Всичко на всичко, възстановяването в търговския баланс на Япония е много постепенно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
fallback