IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония се възстанови през юни

Търговският баланс на страната излезе на дефицит от 69 млрд. йени при очаквания за излишък от 5,4 млрд. йени

09:47 | 23.07.15 г.
Износът на Япония се възстанови през юни

Износът на Япония се възстанови през юни, подхранван от укрепването на търсенето от чужбина, но вносът остана слаб поради ефекта на по-ниските цени на суровините, показаха представените в четвъртък данни.

Експортът нарасна с 9,5% на годишна база през юни, най-бързият темп на ускорение за последните пет месеца, след увеличението с 2,4% през май. Резултатът обаче остана под консенсусната оценката в анкетата на Ройтерс, която бе за равнище от 10 на сто.

Вносът междувременно отстъпи с 2,9% на годишна база през миналия месец при прогнози за спад с 4%. През май понижението бе с 8,7%, пише Ройтерс.

По този начин търговският баланс се размина значително с прогнозите и отчете дефицит от 69 млрд. йени (556,54 млн. долара) при очаквания за излишък в размер на 5,4 млрд. йени.

Икономистите отдадоха възстановяването на износа на възраждането на търсенето от САЩ. Японският експорт за най-голямата икономика в света нарасна с почти 18% на годишна база през юни.

"Износът на Япония зависи от растежа на американската икономика. Растежът на САЩ бе слаб през първото тримесечие, но това вече е преборено", каза Taкуджи Aйдa, главен икономист за Япония в Société Générale.

"Като цяло, ние очакваме възстановяването при износа да продължи във втората половина на годината. Това ще подпомогне растежа на БВП и оперативната печалба на производствения сектор на Япония", каза той.

"Въпреки че вносът остана слаб, отразявайки спада в цените на петрола, вътрешното търсене в икономиката започна да се възстановява", коментира експертът. "Всичко на всичко, възстановяването в търговския баланс на Япония е много постепенно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още