fallback

SocGen: Интервенциите на централните банки заплашват с нов финансов колапс

Можете да чуете рева на печатните преси с количествени улеснения от Марс, пише стратегът Aлбърт Едуардс

16:15 | 01.08.15 г. 9

Интервенциите на централните банки поставят на сцената възможността за стабилен финансов колапс, който да надмине световната криза от 2007-2008 г., смята стратегът на Societe Generale Aлбърт Едуардс.

В свое изследване Едуардс пише, че намесата на китайското правителство на волатилния фондов пазар – един от най-големите в световната финансова история, в комбинация с рекордно ниските лихвени проценти на централните банки и огромните бюджетни дефицити в западните страни, може да срине глобалната икономика.

"Количествените улеснения се задействаха с такава скорост, че можете да чуете рева на печатните преси от Марс. Не се съмнявам, че западните централни банки ни водят към по-лоша версия на кризата от 2008 г.", отбелязва Aлбърт Едуардс, цитиран от руският портал "Вести".

Вземайки предвид прогнозираното увеличение на паричното предлагане, Едуардс добави, че покупките на злато, което се търси в периоди на висока инфлация, са най-добрата алтернатива на този етап.

По-рано подобно мнение сподели и легендарният инвеститор Бил Грос. Според него интервенциите на централните банки на пазарите на акции са "манипулация".

"След като централните банки престанат да подкрепят пазара, той просто ще се разпадне", коментира Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 05.09.22 г.
fallback